Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stolt över snabb station

Ambulansen i Avesta är snabbast i Dalarna att rycka ut vid prio ett-larm. Bra arbetsmiljö och bra samarbeten är förklaringen.

Annons
Ann-Marie Wallin, ambulanschef i Avesta, har återvänt hit efter tid som tillförordnad verksam-hetschef för landstingets ambulanssjukvård. Här visar den allra nyaste personbilambulansen som kom till stationen för två veckor sedan

erksamhetschef Ann-Maär tydlig med vad en bra arbetsmiljö betyder för att ha en hög kvalitet på ambulanstationens arbete.

–Jag är stolt över att jobba på Avesta ambulansstation, säger hon.

Stationen ligger i en egen byggnad intill Avesta lasarett. Ruskvädret sliter i träden denna morgon. Väl inne på stationen möter en hemtrevlig miljö. Lunch- och fikarummets två öppna eldstäder bidrar till trivseln.

Ann-Marie Wallin har kommit tillbaka till Avesta efter en tid som chef för ambulanserna i landstinget.

När hon först blev chef för ambulansstationen i Avesta var hon kvinnlig pionjär i branschen. Efter 18 år är hon något av veteran.

– Det har varit fantastiskt att följa den enorma utvecklingen under de här åren, säger hon.

Hon började som sjuksköterska på kirurgen. 1980 gick hon över till jobb på intensiven. Dåförtiden fick hjärtinfarktpatienterna ligga stilla i två veckor.

–De fick inte ens röra på armarna, minns hon.

Nu är infarktpatienterna behandlade och till och med utskrivna dagen efter en infarkt.

– Vilken skillnad, säger hon.

Utvecklingen av ambulanssjukvården har varit lika enorm. Förr rekryterades vaktmästare till ambulanserna. Nu krävs tre års sjuksköterskeutbildning, därefter ett års specialistutbildning.

De som anställs inom Dalarnas ambulanssjukvård blir testade för sin lämplighet, fysiskt och kunskapsmässigt.

De som klarar testet får genomgå en rad utbildningar inför en fast anställning som ambulanssjuksköterska.

Ann-Marie Walin betonar att ambulansverksamheten hela tiden arbetar för att höja kvaliteten.

Målet är fastlagt av politikerna. 90 procent av befolkningen ska nås inom 30 minuter vid prio-ett larm, alltså larm till vid ett sjukdomsfall som är livshotande.

Avesta ligger sedan många år tillbaka på 95-96 procent.

– Snabbare kan vi nog inte bli, tror Ann-Marie Wallin.

Ett problem är de nya mitträckena. De sinkar ambulanserna flera minuter efter riksväg 70 där enkelfilerna är många och långa.

Ambulansstationen har även nytta av riksvägarna intill Avesta. Ambulanser från hela länet passerar här med sina transporter. De kan komma från Rättvik, Mora och Falun.

De kallas av SOS-alarm vid prio-ett-larm om de är närmast. Passerar en Avestaambulans Hedemora kallas den till en första akut insats vid prio-ett-larm.

– Det är SOS alarm som styr och dirigerar oss. Där sitter en medicinskt högre kompetens som avgör vilken transportform och prioritet det ska vara.

Samarbetet med läkarna på Avesta lasarett är en tillgång.

–Vi har möjlighet att få med narkosläkare vid transporter av med svårt sjuka patienter. Det är ett stort plus, anser ambulanssjuksköterskan Eva-Lena Gävert.

Ann-Marie Wallin lovordar det smarta sätt som medicinklinikens läkare har lagt upp en jourkedja dygnet runt med specialistkompetens.

Den kompetensen har ambulansstationen stor glädje och nytta av.

Annons