Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldbrott minskar i Avesta

Antalet anmälda stöld-, rån- och häleribrott i Heby har minskat med 41 procent de senaste tio åren, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.
Framför allt är det bilstölder, bilinbrott och inbrottsstölder som blivit färre.
-Det är mycket svårare att stjäla en nytillverkad bil i dag, säger kriminalinspektör Per Zetterlund vid polisen i Västmanland, ett närliggande län med liknande brottstrend.

Annons

År 2000 anmäldes 1894 stöld-, rån- och häleribrott i Fagersta. År 2010 anmäldes 1060 stöld-, rån- och häleribrott i kommunen. En minskning med 744 anmälningar, eller 41 procent, på tio år.

Trenden i länet som helhet är likartad. År 2000 anmäldes 21 656 stöld-, rån- och häleribrott i Dalarnas län. År 2010 anmäldes 12 484 stöld-, rån- och häleribrott i Dalarnas län.

Per Zetterlund hoppas förstås att polisen blivit bättre på att ta fast tjuvar.

-Men det är nog ett önsketänkande. Förmodligen har de som tidigare försörjt sig på snatterier och mindre stölder gått över till annan verksamhet. I dag är till exempel bedrägerier med falska säljannonser på internet betydligt vanligare än tidigare, säger han.

Framför allt är det bilstölderna och bilinbrotten som minskat i Sala de senaste tio åren. År 2000 anmäldes 364 fall av tillgrepp av fordon 429, fall av stöld ur fordon och 454 fall av inbrottsstöld.

År 2010 anmäldes 243 fall av tillgrep av fordon, 174 fall av stöld ur fordon och 179 fall av inbrottsstöld.

-Det är mycket svårare att bryta sig in i och stjäla en bil tillverkad på 2000-talet. Det går till exempel inte att tjuvkoppla en ny bil, säger Per Zetterlund.

Inför semestern vill polisen också uppmana läsare att vidta säkerhetsåtgärder för att undvika bostadsinbrott.

-Skylta inte med att ni inte kommer att vara hemma och be grannar och bekanta att titta till bostaden när ni borta. Det kan också vara klokt att installera ett inbrottslarm, det avskräcker många, säger Per Zetterlund.

Mer läsning

Annons