Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsråd invigde 231-miljonersväg

Planeringen är nu igång för bygge av mitträcke på den sista delen av väg 70 mot Enköping.

Annons
Betydelsen av säkrare vägar.  Om detta talade infrastrukturminsiter Catharina Elmsäter-Svärd när hon invigningstalade på en nyuppförd scen vid Dalahästen. Och den är mer känd än Avesta som det ställe alla stannar vid när de åker till fjälls, sa ministern.

Gamla Dalkarlsvägen mot Stockholm och regionala tvärförbindelsen mellan E4 i Gävle och E 18 i Örebro togs upp när väg 68 och 70 till ombyggnad till mitträckesvägar invigdes igår.

På en provisorisk scen vid världens största dalahäst tog kommunalrådet Lars Isacsson, S, upp att mitträcken ger 80 procent färre dödsolyckor enligt olyckstatistiken.

– Det finns inget bättre argument än det för mitträcke. Det är oslagbart.

Han tog också upp vägarnas betydelse för tillväxten.

Han påminde om att Dalarna är Sveriges tredje största exportlän i landet.

Och detta inte bara för industrier och företag utan också för arbetspendlare mellan grannkommunerna Skinnsberg, Fagersta, Norberg och Hedemora samt även Stockholm.

Länsrådet Inger Eriksson, Falun tog upp betydelsen av väg 70 som livsnerv för turistnäringen upp mot Siljan och Dalafjällen.

Redan från 1500-talet tog dalkullor och dalkarlar den vägen för sina arbetsvandringar till Stockholm. Det nutida masrallyt fredagar och måndagsmorgnar har nu blivit trafiksäkrare.

Generaldirektör Gunnar Malm, Trafikverket, hade kläm på att invigningen gällde tre vägars förvandling till mitträckesvägar.

Sträckan Fagersta-Norberg kostade 21 miljoner kronor, Norberg-Avesta 110 miljoner och Hedemora-Avesta 80 miljoner kronor.

Dessa vägar som länge tillhört de trafikfarligaste i landet har nu gjorts betydligt säkrare.

Han avslöjade att väg 70 snart är utbyggd mitträckesväg Borlänge-Enköping.

Han tog upp Avestas allt större betydelse som knutpunkt för person- och godstrafik på väg och järnväg som går tvärs över Sverige och som har nationell betydelse.

Han tackade för förskotteringen

av vägpengar från Avesta och Norbergs kommuner. Annars hade ombyggnaden av väg 68 mellan de båda kommunerna dröjt länge än.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, M, förrättade invigningen.

–Var jag än kommer i landet ser jag hur betydelsefulla vägar och järnvägar är och att de skulle ha varit byggda nyss, sa hon.

Hon tar nu in synpunkter för komplettering av den trafikplan som gäller 2012-21 utan att skaka om hela brädet, som hon sa.

Sammanlagt 500 miljarder kronor avsätts för investeringar i infrastruktur under de tolv åren.

Gruvnäringens och industriernas samt arbetspendlarnas behov av säkrare trafikleder var i fokus i hennes tal.

Mer läsning

Annons