Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stäng av mobilen nu

I dag är det den mobilfria dagen. Sätt på dig kläderna och lämna mobilen hemma. 

Annons

– I mobilen kan du prata om hur du har klätt av dig och haft sex i helgen, men du tar ju inte av dig kläderna på bussen, säger skaparen av den mobilfria dagen, Staffan Mossenmark.

Staffan Mossenmark ljudkonstnär och kompositör till yrket menar att vi inte respekterar ljud. Valörerna på ljud försvinner och vi blir sämre på att lyssna till detaljer i ljud.

Men det är okej att lyssna på folk som pratar med varandra på bussen?

– Ja, men det är inte envägskommunikation, vi blir nog lite irriterade för att vi är så pass nyfikna och halva samtalet hör vi inte vid ett mobilsamtal. Det privata rummet har flyttat in i det allmänna rummet. Ljudkonstnären Mossenmark menar också att när bakgrundsljudet är högt tenderar mobilprataren att höja rösten och det stör folk i omgivningen.

Har folk en annan perception av ljud nu för tiden?

– Ja undersökningar visar att folk reagerar senare när ambulans eller polis rycker ut. Man har helt enkelt sållat bort valörerna i ljudlandskapet och missar när ambulansen kommer farande.

Jag ringer Staffan dagen innan den mobilfria dagen när han står i en Italiensk hotell lobby för jobbets skull. Jag undrar om han stör där han står och pratar på sitt för dem underliga, svenska språk, och han tror han gör det. Han lovar mig att han inte kommer att svara om jag ringer och kollar honom på den mobilfria dagen. Men jag kan inte låta bli att se en bild framför mig där han står och stoppar i euro efter euro i springan på telefonkioskens myntbox.

Mer läsning

Annons