Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Specialstålet är framtiden i Avesta

Järnverket kommer att stärkas i och med att Outokumpu köpt tyska Inoxum. Det tror företagets Sverigechef Jarmo Tonteri.
– Avesta har en speciell roll med sitt specialstål. Det kan kanske till och med bli tal om investeringar, säger Jarmo Tonteri.

Annons
Jarmo Tonteri, Sverigechef Outokumpu.

Efter att Outokumpu gjort klart köpet av ThyssenKrupps stålenhet Inoxum står det klart att det finska företaget kommer att göra sig av med sammanlagt 1 500 anställda runt om i världen. 850 av dem kommer att sägas upp från fabriker i Tyskland.

Från Långshyttan har obekräftade rapporter om nedläggning kommit. Järnverket i Avesta kommer däremot att stå sig stark. Om man får tro Outokumpus Sverigechef Jarmo Tonteri.

– Mitt önskemål är att man kommer satsa på specialstål där. Avesta kan få en speciell roll i företaget, säger Jarmo Tonteri.

Så Avestaborna behöver inte vara oroliga över sammanslagningen mellan Outokumpu och Inoxum?– Nej, tvärtom. Det är positivt.

Sedan tidigare har 255 personer varslats på järnverket i Avesta. De har inget att göra med de 1 500 tjänster som i framtiden ska bort inom företaget.

– Vi visste inget om köpet av Inoxum när vi beslutade om varslen. Det är två helt skilda saker, säger Jarmo Tonteri.

Nu ska köpet av Inoxum godkännas av EU, och Tonteri tror att först vid årsslutet kommer affären vara helt i hamn. Då kommer mer information om hur ledningen ser på järnverket i Avesta att komma.

Mer läsning

Annons