Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobb ska ge unga en erfarenhet

Kommunens sommarjobb för gymnasieungdomar har dragit igång. 185 elever har satts i arbete runt om i Avesta.

Annons
Robin Ekendahl, Ronja Andersdotter och Mimmi Sundin jobbar under sommaren på dagkollot vid Jämtsveden. De är nöjda med jobbet och lönen.

Robin Ekendahl, Ronja Andersdotter och Mimmi Sundin är tre av de som fått jobb. Deras lön ligger på 66 kronor i timmen för de yngre än 18 år och på 75 kronor för de som är äldre. De är nöjda med lönen som också är i nivå med Kommunals rekommendationer.

– Det är bra att tjäna pengar och att ha något att göra, säger Ronja Andersdotter.

De tre har fått jobb på Qlturhusets dagkollo vid Jämtsveden och är nöjda med den placeringen. Sommarens arbetsuppgifter består av att hjälpa barn att fiska och organisera andra aktiviteter.

Kommunens platser har lottats ut bland ungefär 340 sökande och de flesta jobben finns inom vård, omsorg, förskola och fritids.

– Jag kunde tänka mig att jobba inom de flesta områdena men det är kul att jobba med barn. Det blir säkert kul om det blir bra väder, säger Mimmi Sundin.

För Robin Ekendahl är det första sommarjobbet medan Mimmi Sundin och Ronja Andersdotter har jobbat med andra saker

tidigare år. Men de tycker inte att det är helt lätt att ordna jobb på egen hand.

– Jag har kollat runt en del, men de flesta butiker har redan folk som jobbat där eller haft praktik, säger Ronja Andersdotter.

Enligt Marie Hjelm, enhetschef för SIVA (Skola-Integration-Vuxenlärande-Arbetsmarknadsenhet) är det också meningen att sommarjobben ska ge en fördel på arbetsmarknaden. Därför är arbetsperioderna uppdelade i tre treveckorsperioder och personer utan tidigare erfarenheter prioriteras.

– Det är värdefullt och viktigt för alla ungdomar att få erfarenheter och en merit i arbetslivet, säger Marie Hjelm.

Annons