Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-debuten slutade med seger

Daniel Larssons kvalseger tillsammans med hunden Nadia följdes upp av ett SM-guld. Snart får de tävla mot Norge och Finland.

Annons
Segrare. Hunden Nadia har fått syn på något i gruset. Hussarna Daniel Larsson och Linda Haga poserar med de vunna priserna från älghunds-SM.

Första SM-tävlingen slutade med guld för den östsibiriska laikan Nadia och husse Daniel Larsson i Älghunds-SM. Nästa år väntar Nordiska mästerskapen för paret.

– Det gick sjuhelsikes bra! säger Daniel Larsson.

Tidigt på morgonen den sista september gick Daniel Larsson och den östsibiriska laikan Nadia ut i de Jämtländska skogarna för att leta efter älg. Det gjorde samtidigt nio andra hundekipage på andra platser runt Kolåsen. Det var dags för älghunds-SM.

– Jag släppte Nadia och hon hittade älg ganska snabbt, men för att få högst poäng är det bättre om den inte hittas direkt, säger Daniel Larsson.

Både han och Nadia åkte

till tävlingen för att göra sina SM-debuter. Och dagen slutade på ett perfekt sätt för dem båda.

–När jag kom tillbaka till tävlingscentret såg jag hur de andras hundar sett ut. Då insåg jag att vår poäng kunde räcka en bit, men jag trodde absolut inte att det skulle räcka till en seger.

Men det gjorde det. Daniel och Nadia samlade ihop sammanlagt 83 poäng, tre före tvåan i tävlingen.

– Det här är det bästa jaktprovet som Nadia gått. Hon är verkligen bäst när det gäller, säger Daniel Larsson.

Just östsibirisk laika är ingen klassisk älghund. Sedan Älghunds-SM startade för 18 år sedan har bara gråhundar och jämthundar lyckats vinna, och ingen laika har någonsin varit med.

– Det har varit väldigt många som varit positiva, men visst finns det alltid sådana som kanske inte tycker att det är så kul, säger Daniel Larsson.

Nästa år får han och Nadia tävla i lag och individuellt mot finska och norska lag i Nordiska mästerskapen.

– Det kommer att bli jätteroligt! säger Daniel Larsson.

Mer läsning

Annons