Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterrättegången startar i dag

På midsommardagen i fjol kördes en ung man ihjäl av en vattenskoter. I dag hålls rättegången mot de två personer som körde vattenskotern.

Annons
Leif Silbersky, försvarsadvokat, har företrätt många mediebevakade rättegångar. Bland annat den mot Anders Eklund, som dömdes för mordet på Engla.

Kammaråklagare Ulf Edsfors har yrkat att den 25-åriga kvinnan som körde skotern döms för grovt sjöfylleri och vållande till annans död samt grovt brott. Kvinnan är från Värmland och var i kommunen för att fira midsommar.

Även en 23-årig kille från kommunen, åtalas för medhjälp till grovt sjöfylleri och medhjälp till vållande till annans död.

Kvinnan försvaras av Leif Silbersky, toppadvokaten som figurerat i många häpnadsväckande fall. Och unikheten i det här brottet är anledningen till att han försvarar kvinnan.

– Det är en djup tragisk händelse men en ung tjej i fokus. Både hon och hennes mamma ville att jag skulle försvara henne, säger Leif Silbersky till AT.

– Det är en unikt händelse, där det är svårt att kolla tillbaka på historien därför kan det bli svårt att döma.

Han har medverkat vid alla polisförhör och är väl insatt i ärendet.

Vad kommer försvaret att yrka?– Vi kommer yrka på olyckshändelse.

Men hon var grovt påverkad av alkohol vid tillfället.– Ja, men det kan vara en olyckshändelse även fast man är berusad.

Det har tagit över tio månader innan rättegången hålls.

Dels har polisutredningen dragit ut på tiden och kammaråklagare Ulf Edsfors ville titta närmare på vissa intressanta omständigheter.

– Det är olyckligt att det har tagit så lång tid. Det har varit en psykiskt påfrestande tid för alla inblandande, säger Leif Silbersky.

I utredningen framkommer bland annat att mannen omkom av skador från trubbigt våld mot huvudet i kombination med drunkning.

Vid tillfället hade kvinnan en promillehalt på 1.91 alkohol i blodet. Gränsen för grovt sjöfylleri går vid 1.00 promille.

Det framkommer även att kvinnan aldrig tidigare kört en vattenskoter och att hon flera gånger under färden ramlat av den. Samt att skotern kördes i en hastighet av 15 knop.

Mer läsning

Annons