Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan måste spara fem miljoner

Ett sparpaket på närmare fem miljoner kronor väntar nästa år. ”Det är tufft med tanke på att vi redan sparat 30 miljoner på tre år, men vi har inget val”, säger Mikael Westberg, S, ordförande i Bildningsstyrelsen.

Annons

Bildningsstyrelsen arbetsutskott har enats om att spara 4,6 miljoner kronor, helst fem. Skälet är att budgetramen för 2012 är en halv miljon lägre, samtidigt som kostnaderna för hyror, livsmedel, skolskjutsar ökat, och en utbyggnad av förskolan kostat en miljon.

–Vi kommer att minska med åtta tjänster. Det är inte kul och lärarfacket är inte nöjda, men vi måste göra det här. Sedan hoppas jag att det är sista gången vi behöver göra en sån här besparing.

–Vi kommer inte att minska på elevpengen, inte ta bort lärare närmast eleverna, det är vi överens om, säger Mikael Westberg.

Besparingarna fördelar sig så här: förskolan och grundskolan 2,7 miljoner, gymnasiet en knapp miljon, kultur och fritid 0,45 miljon, kostverksamheten 0,21 miljon, elevhälsan 0,3 miljon. Hantverksprogrammet på gymnasiet läggs ner, inkluderingspedagogen till särskolan tas bort, liksom en ungdomskonsulent, en skolvaktmästartjänst och en halv tjänst på biblioteket.

I övrigt plockas delar av tjänster här och där, flera genom pensionsavgångar.

Mer läsning

Annons