Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsgläntan kan få betala stort vite

Personalen på avdelningen Barret bröt ihop av extrem stress, det fick Arbetsmiljö­verket att reagera. ”Ibland är ett sådant här vite nödvändigt” säger fackförbundet.

Annons
Avdelningen Barret på Skogsgläntans äldreboende har sedan i höstas haft stora problem med överbelastad personal.

Sedan förra året har personalen på avdelningen Barret klagat på en ohållbar arbetssituation. Nu hotar Arbetsmiljöverket med vite om 200 000 kronor om arbetsförhållandena inte förbättras.

Det var i december som Arbetsmiljöverket upptäckte de dåliga arbetsförhållandena på avdelningen Barret på äldreboendet Skogsgläntan.

Då hade problemen pågått länge. Personalen hade klagat till sin chef om den höga arbetsbelastningen men utan något större gehör. Till slut kontaktade några anställda facket och berättade om sin arbetssituation.

Facket i sin tur kontaktade tillsynsmyndigheten Arbetsmiljöverket som gjorde en inspektion på avdelningen Barret.

Flera i personalen berättade då om arbetsbelastningen, som var så hög och att de mådde psykiskt och fysiskt dåligt. De berättade att de inte kände att de kunde ge den vård som de gamla och dementa behövde.

Arbetsmiljöverket krävde efter första inspektionen att arbetsgivaren skulle åtgärda bristerna i arbetsmiljön. Omsorgsförvaltningen svarade i februari att de tillfört en resurs på 0,55 årsarbete och att de planerade nya boendeplatser på andra håll i kommunen för att avlasta Skogsgläntan.

Men vid uppföljningsbesöket i maj visade det sig att bristerna kvarstod. Situationen för personalen hade till och med blivit värre. Och att personalen utökat sin arbetstid med 0,55 och inte anställt en ny resurs.

Personalen hann fortfarande inte med att göra ett bra jobb för de boende. Många berättade att de hade fått hjärtklappning och sömnbesvär för att de inte hann med varken återhämtning eller att ge fullt stöd till de boende.

– Vi kunde vara fyra på kvällen på 30 patienter. Personalen var så trött och utarbetad att vissa till och med bröt ihop och fick hälsoproblem, berättar en anställd som AT pratat med.

Huvudskyddsombudet uppgav att arbetsförhållandena fortfarande var mycket påfrestande.

I förra veckan beslutade Arbetsmiljöverket att förelägga Barett med vite om 200 000 kronor. Senast i januari ska bristerna ha åtgärdats för att slippa betala vitet.

Maria Hellgren, vice ordförande på Kommunal, är nöjd med beslutet.

– Det är beklagligt men samtidigt skönt att Arbetsmiljöverket ser allvaret i situationen. Nu hoppas vi att kommunen ser över vad de kan göra, säger hon.

Hon fortsätter:

– Ibland är ett sådant här vite nödvändigt.

Mer läsning

Annons