Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsavverkning upprör Byvallabor

All gammal barrskog försvinner i ett stort område norr om Horndal. Sveaskog vill avverka åtta hektar, trots protester från byborna.

Annons
Nåstan hundraårig skog. ”Här finns ugglor, hackspettar och gröngölingar. Vi är beroende av skogen för vår trivsel och försörjning”, säger Kristina Hallin, Erik Åhrberg, Sita Fröjd Åhrberg och Kaino Allansson. De vill att Sveaskog tar bättre miljöhänsyn och social hänsyn.

Statliga Sveaskog tänkte först avverka ett tre hektar stort område. När byborna protesterade la skogsbolaget ett nytt förslag, nu med en avverkningsyta på åtta hektar. – Det blev tredubbelt värre, säger de.

Kampen om den gamla granskogen i Byvalla har pågått i ett år.

Byborna har sökt hjälp från både Skogsstyrelsen och Bureau Veritas, som är den part som kontrollerar att Sveaskog följer den internationella FSC-standarden.

FSC, Forest Stewardship Council, slår fast att skogsbruk ska ske med hänsyn till både miljö, social aspekter och skogsproduktion.

Nu vill Bureau Veritas ha ett möte med Sveaskog och byborna 23 maj. Byborna känner sig desperata.

–Vi kedjar fast oss vid träden om de kommer med maskinerna, säger Kristina Hallin i Byvalla.

–Det här är den enda gamla skogen i ett stort område i Horndal. De har redan avverkat så mycket i den här trakten, och den här skogen behövs för ekobalansens skull.

Läs mer i måndagens tidning.

Mer läsning

Annons