Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse för 250 000 i Horndal

Åsrinken i Horndal stängs i flera månader. I lördags natt bröt sig någon in i klubblokalen, täppte till avloppet och vred på kranarna.

Annons
Vattenskadat. Strumporna hänger på tork över fläktarna. Thomas Persson tror att det tar tre-fyra månader innan Åsrinken kan användas igen.

När en man i föreningen kom till platsen på söndagen, sipprade vatten fram under en av dörrarna. Hela källaren var vattenfylld, och väggar och tak måste nu rivas.

–Det här kommer att kosta kommunen 250 000 kronor. Det som är så bedrövligt är att vi kunde ha lagt pengarna på något annat i stället, säger Bengt Albertsson, ordförande i Horndals IF och tillika resultatenhetschef inom bildningsförvaltningen.

Den som orsakat vattenskadan

har brutit sig in genom ett fönster i domarrummet. Där har personen lagt handdukar över avloppet, vridit på kranarna, stängt dörren och gått.

Ingenting är stulet i anläggningen men desto mer är förstört.

Vattnet som stått och runnit i många timmar har trängt genom golvet ner i källarlokalen under.

Där har Horndals IF sitt materialrum med kläder för fotbolls-, handbolls- och orienteringssektionerna, liksom arkivet.

–Det var mellan en och två decimeter vatten på golvet, säger Stig Stjärnesund i styrelsen.

Sedan i söndags finns torkutrustning på plats, stora fläktar som går dygnet runt. Men det är inte torkningen som blir dyrast, utan renoveringen.

–Vi måste riva väggar och bryta upp golv. Hela källarvåningens tak måste rivas bort och bytas, säger Bengt Albertsson.

Thomas Persson i fuktfirman som finns på plats, menar att problemet är att det tar så lång tid att renovera efter en vattenskada.

–Tre-fyra månader brukar det ta. Det är en rad hantverkare som måste kopplas in, rörmokare, snickare, elektriker, mattläggare. Det tar sin tid. Tills dess är hela anläggningen obrukbar. Det går ju inte att byta om när det inte finns duschar.

–Tur att den mesta verksamheten är vilande så här års, säger Stig Stjärnesund.

Vem tror ni kan ha gjort detta?– Ingen aning. Vi får hoppas att det är några ungdomar som inte förstår konsekvenserna av vad de gjort.

Det ligger nu på kommunens fritid- och teknikförvaltning att betala saneringen. Självrisken i försäkringen för den kommunala anläggningen är fem basbelopp, men det kan bli ännu dyrare.

Här genom domarrummets fönster tog sig personen in. ”Det ser ut som ett ungdomsstreck. Vi får hoppas att det är några yngre som inte förstod vad de gjorde”, säger Stig Stjärnesund och Bengt Albertsson i styrelsen för Horndals IF.

Mer läsning

Annons