Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ tvärvände – tillåter biljettköp på tågen

I går, torsdag, skulle förbudet att köpa biljetter ombord på tågen ha trätt i kraft. Sent på onsdagen kom SJ med beskedet att det beslutet tas tillbaka.

Annons
Konduktörerna fortsätter med servicen att sälja biljetter ombord på tågen.

De regler för biljettköpen ombord på tågen som gällde fram till i går gäller fortfarande. Biljetter kan alltså köpas från konduktören under tågresan.

Det budet gäller fram till årsskiftet då ett nytt system går i gång – möjligheten att köpa tågbiljetterna mobilt, alltså via nätet, även när tåget har avgått från den station som resenären börjar sin tågresa.

– Vi har lyssnat på våra kunder och tagit deras synpunkter till oss. Vi vill förenkla det här, säger Elina Yli-Torve vid SJ:s presstjänst.

Var det några särskilda synpunkter ni lyssnade på till exempel från människor i glesbygden som inte kan köpa biljetter ens på stationerna numera?

– Nej det är svårt att säga, då måste vi att gå igenom precis alla synpunkter, säger Elina Yli-Torve

Många och även upprörda åsikter har kommit sedan SJ tidigare i höstas lanserade sitt stopp för köp av biljetter ombord på tågen.

Ett beslut som kryddades med saftiga straffavgifter för dem påträffades på tågen utan biljetter.

Logiken var inte heller kristallklar när SJ hänvisade till den stora arbetsbelastningen för konduktörerna med biljettförsäljning ombord. Samtidigt som SJ sa att bara ett riktigt fåtal kunder skulle drabbas. Bara en procent av kunderna köper biljetter ombord på tågen.

Bara några timmar innan denna regler skulle införas kovände alltså SJ, de gamla reglerna fortsätter gälla.

Mer läsning

Annons