Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista chansen att plocka skogens guld

Det går att tjäna pengar på att plocka svamp, men skynda! Om bara ett par veckor kommer det bli betydligt svårare att hitta Kung Kantarell i skogen.

Annons
Än går det att hitta gula kantrareller i skogen.

Niclas Bergius på företaget Svamp i norr köper in svamp och har koll på vad man ska tänka på om man vill tjäna sig en hacka.

- Det gäller att vara noggrann, att man grovrensar redan i skogen så att man inte får med sig en massa skräp. Det är bara att skära bort det som inte ska med, säger han.

De senaste åren har den svenska svampen fått konkurens av svamp från Östeuropa, något som Niclas Bergius ser som negativt.

- Problemet är att man tar med allt, dålig svamp, smutsig svamp, man gör ingen kvalitetskontroll alls. Dessutom tar det lång tid innan den kommer hit, flera dagar, då är den redan halvrutten.

Den absolut populäraste svampen på svenska bord är kantarellen. För ett kilo kantareller får man runt 100 kronor. Om man vill tjäna riktigt stora pengar så ska man dock nischa sig mot den japanska marknaden. Goliatmusseronen, eller Matsutake som den kallas på japanska, är värd sin vikt i guld.

- Vi betalar 200 till 300 kronor per kilo för den. På en dag kan man lätt plocka tio kilo svamp, så det blir flera tusen på en dag.

Hur gör man för att hitta svamparna då?- Det bästa är att gå en svampkurs. Eller att gå ut i skogen med någon som kan svamp. Nummer två är att skaffa en uppdaterad svampbok så att man är helt säker på vilka sorter man kan och inte kan plocka. Det händer varje år att folk blir förgiftade.

Mer läsning

Annons