Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex barn riskerar att utvisas till Irak

I nio år har familjen Younis kämpat för att få uppehållstillstånd i Sverige. I går avslogs deras utvisningsöverklagan av Migrationsöverdomstolen. Den högsta instansen i Sverige.

Annons
Bakisa Abdul Arab, Nemers sambo och mamma till Firdevs, Nemer Younis, Firdevs Younis, 3, Neda Younis, 18 och Eradet Younis, 15.

För nästan nio år sedan flydde Younis Ismail Nemer tillsammans med sin syster från Irak till Sverige. Hans barn tvingades stanna kvar i hemlandet och kom först senare till Sverige.

Redan i början av sin tid i Sverige hade Younis Ismail Nemer problem med Migrationsverket. Hans syster fick uppehållstillstånd men inte han själv. Trots att de kom till Sverige på exakt samma villkor.

– Det är konstigt att de kan behandla människor så olika, sa han i augusti förra året.

I höstas fick Younis Ismail Nemer uppehållstillstånd tack vare att han i dag jobbar som vaktmästare i Grytnäs församling. Däremot är hans sex barn utvisningshotade.

I går fick de ett brev från Migrationsöverdomstolen som sa att deras överklagan avslagits. Det betyder att det inte längre finns någonstans att överklaga till längre i Sverige. Det enda de kan göra är att vända sig till motsvarigheten i EU. Nu ligger ärendet hos polisen. Den sista instansen innan utvisningen verkställs.

– Jag vågar knappt hoppas att det här ska lösa sig längre, säger Younis Ismail Nemer.

Familjen har under flera år fått avslag på avslag. En situation som tärt på dem.

– Man blir psykiskt sjuk. Det är det enda vi pratar om och vi bråkar ofta, säger Younis Ismail Nemer.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons