Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för gräsklipparen!

Påta i trädgården kan vara farligt. Varje år skadas cirka 5 800 människor så allvarligt av trädgårdsarbete att de måste åka till akuten.

Annons

Fallolyckor är vanligast, uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Folk snubblar över kvarlämnade verktyg eller andra föremål, halkar på blött gräs eller ramlar ned från stegar. Var femte man som behöver akut läkarvård har skadat sig på en stege, antingen har de ramlat ned eller så har inte stegen stått tillräckligt stadigt utan fallit bakåt. Att stegar går sönder händer däremot sällan.

Gräsklippare farligastMen stegar är inte det farligaste redskapet i trädgården, det är gräsklipparen. I alla fall om den är motordriven. Motorgräsklippare ligger bakom över 26 procent av skadorna bland männen och närmare 11 procent av skadorna bland kvinnor. Gräsklippare orsakar fallskador, skärskador på fingrar och tår och sprätter dessutom upp lösa föremål som stenar i ögonen på den som klipper.

Fler mänAndra farliga redskap är allt som går att klippa med. Häcksaxar, sekatörer och alla sorters sågar orsakar mängder av skärsår. Motorsågar orsakar drygt sju procent av skadorna bland männen, men inte ens en procent av skadorna bland kvinnor. Kvinnor gör sig oftare illa på sekatörer i stället. Farligaste redskapet för kvinnor, näst efter motorgräsklipparen, är krattan. Krattor orsakar över tre procent av skadorna.

Det är överlag fler män än kvinnor som skadar sig av trädgårdsarbete, 58 procent av de som måste åka till akuten är män, uppger MSB.

Fall från stegar är en vanlig olycksorsak.
Gräsklipparen är det redskap som orsakar flest olyckor i trädgården.

Fakta antal skador:

Verktyg                         Män                 KvinnorMotorgräsklippare     26,5                 10,7

Stegar                         19,8                   4,1

Motorsåg                    7,2                      0,8

Spade                         4,5                      1,2

Trimmer                     4,5                      1,0

Sekatör                       2,5                      2,9

Kratta                          1,9                      3,3

Skottkärra                   2,9                      2,1

Häcksax                     2,3                      1,9

Totalt:                        72,0                     28,0

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Annons