Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätter barnen i fokus

De har ett minst sagt annorlunda sommarjobb. På uppdrag av kommunen ska de lära 200 femteklassare vad barnkonventionen är.

Annons
arbetar för barnens rättigheter. Josefin Larsson, Tove Sjögren, Sofia Sjöblom, Hanna Wickström, Aziz Raufi Michaela Wulf.

–Det är första gången man försöker en sådan här grej här i Avesta. Vi har hållit på i tre veckor nu, berättar Josefin Larsson, projektledare.

Tillsammans med fem feriearbetare jobbar hon i sommar med planeringen av en dag för alla kommunens femteklassare, då FN’s barnkonvention kommer att stå i centrum.

–  Den första veckan ägnade vi åt att själva lära oss om konventionen och om barns rättigheter, säger Tove Sjögren, som deltar i projektet.

Flera intressanta diskussioner har uppstått under resans gång. Vad är egentligen rätt och fel? Hur vet man vad som faktiskt är bäst för barnet? Hanna Wickström ger ett exempel:

– Om ett barn blir slaget av sina föräldrar tänker man direkt att det bästa för barnet är att slippa sina föräldrar, men är det alltid det?

I början av oktober bjuder de in omkring 200 femteklassare till Verket.

– Först ska vi berätta om barnkonventionen och om barns rättigheter, sedan har vi gjort som ett rollspel. I det måste barnen själva tänka över vad som gäller i olika situationer och vilka konsekvenser beslut kan få, berättar Josefin Larsson.

Uppdraget från kommunen tar slut i höst men nya väntar.

– Engagemanget har man med sig även i fortsättningen även om just det här uppdraget snart når sitt slut, säger Josefin Larsson.

Annons