Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Såret rengjordesaldrig på akuten”

En kvinna har anmält Falu lasarett till Socialstyrelsen för fel i vården. Enligt anmälan rengjordes inte såret på akutmottagningen. Detta ska ha lett till en svår infektion.

Annons

Den 10 juni tappade Avestakvinnan en bänkskiva på sin vänstra fot och fick ett sår. Hon gick då till By Vårdcentral och skickades vidare till akutmottagningen på Falu lasarett.

Enligt anmälan rengjordes aldrig såret på akuten utan läkaren ska ha börjat att sy ändå. Läkaren ska efter en stund ha frågat om bänkskivan var gjord av trä. Denne ska nämligen ha hittat en träflisa i såret. Därefter ska läkaren ha fortsatt att sy igen såret, utan att ha tvättat det.

Kvinnan fick med sig omläggningsmaterial hem och ska ha fått instruktionen att inte röra förbandet i onödan. Läkningen skulle ta ungefär en vecka.

Under natten ska hon ha fått alltmer ont i foten, huvudvärk och började frysa, frossa och svettas.

På natten mellan den 11 och 12 juni åkte kvinnan in till akutmottagningen på Falu lasarett. Foten ska ha varit röd, svullen och varm och kvinnan hade feber, huvudvärk och såret vätskade.

Hon blev då inlagd på Infektionskliniken i fyra dygn och fick antibiotika och morfin. När hon blev utskriven fick hon antibiotika i tablettform och Tradolan för smärtan i foten. Hon fick gå med hjälp av kryckor.

Kvinnan lade om såret ett par gånger själv. Sedan åkte hon till distriktssköterskan på By VC. Sköterskan ska då ha upptäckt att ett nytt sår uppkommit på foten och tillkallade en läkare.

Den 4 juli var kvinnan på VC Falun för omläggning. En sårodling ska ha tagits som visade växt av aeurob blandflora. Den 18 juli när såret lades om hittade sjuksköterskan en flisa (5x6 millimeter i storlek) i såret som uppstod av olyckan den 10 juni. Kvinnan konstaterade att den kom från bänkskivan.

Kvinnan anmäler nu Falu lasarett för fel i vården. Enligt anmälan ska såret inte ha rengjorts vid det första besöket på akuten. Detta ska ha orsakat henne bland annat konstant och svår smärta, störd nattsömn, inskränkt rörlighet i vänster fot, påverkat henne psykiskt och smärtstillande medel som gett yrsel.

Mer läsning

Annons