Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång, graffiti och tal när Avesta Art öppnade i Verket

Verket lockade många besökare under lördagseftermiddagen när Avesta Art-utställningen startade för tolfte året. ”Jag gillar hur man utnyttjar de gamla lokalerna för att visa upp ny konst”, säger besökaren Gabriel Hällqvist.

Annons
Grafittitavlan ska representera

Invigningen av den tofte upplagan av Avesta Art bjöd på musik, tal och självklart konst. Temat för årets utställning, Heart Brain, ska inte bara tilltala hjärtat utan även aktivera hjärnan.

Martin Erstrand, en av besökarna i lördags och till vardags elev på Sjöviks folkhögskolas musiklinje, gillar utbudet på Verket.

– Jag har fastnat för konsten här. Det är häftigt att det bara är modern konst här, av bara levande konstnärer, säger han.

Som musikaliskt inslag på Verket deltog kören Pentavoice, som sjöng stämsång mellan programinslagen.

Konferencier under invigningen var Kenneth Linder, kultursekreterare på Avesta kommun. Huvudtalaren för dagen var Ingalill Persson, Landstinget Dalarna, en av Avesta Arts större bidragsgivare.

– Avesta Arts storhet är att det finns konst som väcker både positiva och negativa känslor, och att det är konst som fungerar över generationsgränserna, säger hon.

En av konstärerna på plats under invigningen var Carolina Falkholt, vars graffitimålande var fritt fram att beskåda på utsidan Verket.

– Tanken är att publiken ska få se och följa den skapande processen, säger Falkholt.

Hennes spraymålning ska sedan stå inne i Verket, som en av tretton konstnärers alster. Före i år har totalt 183 konstnärer ställt ut under tolv år, sedan Avesta Art startade 1995. Avestaborna kan fram till september ta del av Verkets blandning av måleri, skulpturer och mycket annat.

Annons