Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ska lösa Outokumpus varsel

Onsdagens frukostmöte lockade mer deltagare än någonsin tidigare. Alla var intresserade av att höra Jacob Sandbergs presentation om det varsel som gick ut i förra veckan.

Annons
Jacob Sandberg, platschef Outokumpu och Lars Isacsson, S, kommunalråd, behöver stöd och en dialog för att effekterna av varslet ska bli så milda som möjligt.

Egentligen framkom inte några stora nyheter gentemot det som presenterades i förra veckan. Men klarheten blev större för deltagarna och budskapet var tydligt. Kommunen behöver hjälp av andra företagare för att de som i slutändan får gå från järnverket kan få nya jobb.

– Det är ingen annan som kommer göra det här åt oss. Vi kommer att ta bort det som inte är lönsamt och fokusera på rätt saker, i slutändan kommer vi att försöka vrida över till mer specialprodukter, säger Jacob Sandberg platschef på Outokumpu.

Han berättade även att det kommer att komma varsel även i Torneå i Finland, men att finsk lagstiftning gör att företaget inte kan säga att det ska varslats utan man kallar det i stället kostnadseffektivistering.

– Och då förhandlar man sig fram till ett varsel i slutändan, säger Jacob Sandberg.

Men en sak var han tydlig med, Förändringarna ska gå snabbt.

– Redan till nästa år vill vi ha ett positivt ekonomiskt resultat.

Trots att det endast är en vecka sedan det stora varslet, på en fjärdedel av Outokumpus personal i Avesta, har kommunen arbetat snabbt.

Lars Isacsson, kommunalråd, S, redovisade för en fyrastegsuppväxling. Och anknytningen till industrin var mycket närvarande denna morgon då frukostmötet hölls i Köket i grändens lokaler, mitt i hjärtat av de gamla industrilokalerna nere i Koppardalen.

– Vi tror på Koppardalen som ett framtidsområde, redan nu har vi 700 arbetstillfällen här nere, säger Lars Isacsson.

Läs hela artikeln i fredagens AT.

Mer läsning

Annons