Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhet hotas på överfullt lasarett

Problemet med att Avesta lasarett är överfullt har ökat de senaste åren. Trängsel och underbemanning hotar patienternas säkerhet.

Annons
Verksamhetschef Marie-Louise Albertsson på Avesta lasarett tycker att överbeläggningen blivit större de senaste åren.

– Generellt sett är vi överbelagda varje dag, säger Marie-Louise Albertsson, verksamhetschef för avdelningarna för medicin, geriatrik och rehabilitering på Avesta lasarett.

Enligt en undersökning som Dagens Samhälle har gjort över samtliga sjukhus i Sverige är det ett stort problem med överbeläggning. Och Avesta lasarett är det enda sjukhus i Dalarna som är överbelagda så ofta som varje dag. Det här är inte bara ett problem för personalen utan riskerar även patienternas säkerhet.

– Visst finns det ökade risker. Om det sker under lång tid blir det hård press på personalen och svårt att hinna med. Det är inte så att man inte får behandling, men det kan ta längre tid att få den, säger Marie-Louise Albertsson.

När en vårdavdelning är fullbelagd flyttas antingen patienten till en annan avdelning eller så görs det plats för ännu en patient på den redan fulla avdelningen.

Det första alternativet är inte ett så stort problem i Avesta eftersom sjukhuset är relativt litet och genom att de två avdelningar som finns samarbetar. Men problem uppstår när det blir trångt.

– Vi har dåliga lokaler. De är inte anpassade för så många patienter. Man ska anpassa lokalerna men det tar tid, säger Marie-Louise Albertsson.

Enligt henne jobbar lasarettet hårt för att riskerna ska minimeras även när trycket är extra hårt.

– Vi tittar på det hela tiden för att inte äventyra patienternas säkerhet. Vi tar in extra personal om det går, men man kan inte göra allt, säger hon.

Problemet med överbeläggning har ökat successivt de senaste åren.

– Det har sakta men säkert blivit värre, och nu sträcker sig överbeläggningen över längre perioder, säger Marie-Louise Albertsson.

Förutom bristen på vårdplatser är det också ett problem att många äldre fortsätter vara inlagda när de inte behöver medicinsk vård, men inte heller har möjlighet att klara sig själv i hemmet.

– Det upplever vi också. Men vi arbetar med kommunen för att underlätta vården för äldre, vilket ska förhindra detta, säger Marie-Louise Albertsson.

Annons