Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säker shopping på nätet - polisen ger tips

Det finns risker, fördelar och nackdelar med att shoppa på nätet. Men mest är det faktiskt fördelar.

Annons
Börje Strömberg, informatör vid polisen i Västmanland.

Börje Strömberg vid polisen i Västmanland ger rådet att aldrig skicka aldrig pengar direkt till en privat säljare - varan kanske inte finns – och om ett paket kommer - kan det innehålla tidningar eller rentav skräp.

- Säkrast är att åka hem till säljaren och betala på plats när varan kontrollerats, säger Börje Strömberg.

Det går, minst sagt, lite snabbare att besöka tio butiker på nätet än tio i verkligheten. Det dessutom sajter som redan gjort prisjämförelserna åt dig. Och nästan lika enkelt är det att shoppa från USA eller Europa.

Gratis? Vissa butiker erbjuder också gratis frakt om man handlar över en viss summa. Det kan vara lätt att bli lurad att shoppa onödigt mycket på grund av det, men om man handlar på till exempel Apoteket eller kanske en matbutik så kan det ju vara saker som man ändå kommer att göra av med framöver.

UtlandsklippetJa, det är lite meckigare och lite mer riskabelt att shoppa från utlandet men det finns betaltjänster som ändå gör köpet tryggt – om än lite krångligare. Sen är det ju krångligare att kolla av valutan också men gör man det så kan man göra riktiga klipp!

Det finns mängder av annonssajter, både traditionella annonser och sådana som man budar på en ny eller begagnad vara. Här kan man till och med hitta saker som är gratis! Sök exempelvis på ”skänkes” eller ”bortskänkes” i det område där du kan tänka dig att hämta det du suktar efter. Pianon, taktegel, fyllnadsmaterial och husdjur är vanliga ting som folk behöver bli av med.

RiskernaHelt klart ska man vara försiktig vid nätshopping, men Strömberg säger också att bedrägerier är ganska sällsynta. Inte minst tanke på de tusentals varor som varje dag säljs över nätet.

Sen är det, enligt Strömberg, lika viktigt att inte svara på konstiga mejl som i slutänden kan kosta pengar. Eller lita på erbjudanden om hopp och kärlek.

- Många kärlekshungrande blir skinnade in på bara benen av förtroendefulla bedragare som vill att någon ska ta hand om deras förmögenhet eller vill komma till Sverige och gifta sig, avslutar han.

Tänk på att:

• Använd en säker betalningsmetod. Till exempel Paypal - eller ännu hellre faktura.

• Kolla frakten och att moms är inräknat i priset. Annars kan det bli dyrt.

• Köpa av privatperson? Kolla upp att personen verkar finnas och bor där den uppger. Betala inte in pengar i förskott som du inte kan tänka dig att förlora eller be att få varan skickat mot postförskott eller liknande tjänst. Flera fraktbolag erbjuder detta mot en mindre peng.

• Är erbjudandet för bra för att vara sant? Då är det säkert det! Eller så kan de röra sig om stöldgods.

• Ser webbshoppen konstig ut? Verkar den oproffsig? Finns det inga kontaktuppgifter? Ta det säkra före det osäkra eller var beredd att förlora dina pengar.

• Sök på nätet om något konstigt eller ofördelaktigt har skrivits om företaget – eller tvärtom!

Lagar och regler

Internethandel regleras i distans- och hemförsäljningslagen. När du köper en vara på nätet har du enligt lagen rätt att ångra köpet inom 14 dagar, när du handlar inom Sverige. Om du handlar något från ett annat EU-land har du också ångerrätt, men ångerfristen kan då vara kortare än 14 dagar.

Om du ångrar dig vid internetköp får du själv betala returportot.

Ångerrätten gäller från den dagen man tar emot varan. Mer om de lagar och regler som gäller vid handel över nätet finns att läsa på Konsumentverkets hemsida.

Mer läsning

Annons