Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir du bäst på Wordfeud

Den som inte hörts talas om den enorma flugan Wordfeud har troligtvis varit isolerad hela förra året. Men det betyder ju inte att alla testat – eller är bra på det.

Annons
Lika som bär.

Redaktionens prestationer sträcker sig från tämligen värdelös till briljant och ändå är vi alla fast i flugans fälla.

Spelet är byggt på klassikern Alafapet. Skillnaderna få och likheterna så många att kan man den ena - så kan man det andra.

Kort sagt: Ord formas på spelplanen av bokstavsbrickor som varje person har fått tilldelat. Orden måste finnas med i Wordfeuds ordlista för att det ska gå att få igenom dem. Finns inte ordet med så protesterar spelet.

Så till den stora viktiga frågan, hur blir man bäst? En specialare med Wordfeud, som är bland det viktigaste att ha i huvudet för att bli riktigt bra, är att det på spelplanen finns en mängd färgade rutor med lite olika bokstavskombinationer. De ger extrapoäng om man lyckas pricka in dem i ett ord.

DL ger dubbel poäng för bokstaven som läggs på rutan, TL tredubbla poängen för bokstaven, DW ger dubbla poängen för hela ordet, TW ger tredubbla poängen för hela ordet. Och om samtliga sju brickor läggs i samma drag ger det 40 extra poäng.

Det gäller också att tänka till så man inte öppnar upp för att motspelaren ska kunna nyttja de färgade rutorna på ett effektivt sätt.

Om man inte kan lägga något ord kan man passa eller, om det finns fler än sju brickor kvar i spelet, så kan man byta ut brickor. Man väljer själv vilka - och får lika många nya. Turen går över till motståndaren direkt. Men om läget är illa, om man till exempel har få eller inga vokaler, så är det värt att stå över en omgång.

Om man trycker på shuffle blandas brickorna om, vilket kan vara en metod för att hitta ord man kan lägga.

Bokstäver som ger lite extra bra med poäng är: J, Y, X, C, Å, Ä, Ö. Men de kan ju å andra sidan vara lite svårare att hitta plats för än till exempel ett S. Det finns en speciell bricka som i sig inte ger några poäng alls, men som rätt använd kan lösa det mesta – inte minst i slutet av spelomgången. Brickan är tillsynes tom, men i själva verket så är det alla bokstäver. Man får helt enkelt välja.

Ord med bara två bokstäver är användbara och kan, i rätt kombination ge gott om poäng. AH, AG, AR, CD, PI, FE, FY och FÄ är några exempel. Det kan också vara bra att plugga lite extra på ord med X i som: AXLA, BYXA, HÄXA, OXID.

Vinnaren är den som har flest poäng eller den av spelarna som ger upp, eller inte lägger på 72 timmar och förlorar. Tre Pass i följd avslutar också spelet.

Slutligen så finns det ju också sajter där man med några knapptryck kan skriva in vilka bokstäver man har på sina brickor och få förslag på ord. Funkar absolut, men kanske kan det räknas som gränsen till fusk…

Scrabble, ytterligare en variant.

Det här är Wordfeud

Ett klassiskt bokstavsspel som i det mesta påminner om Alfapet, Scrabble eller Betapet, men i mobilen.

Utifrån sju bokstäver och en spelplan ska två personer tävla i att bilda ord. Varje bokstav har en given poäng och denna kan dubblas eller tripplas beroende på var på spelplanen bokstaven läggs. Varje ord i sin helhet kan också dubblas eller tripplas. Används alla sju brickor ger det 40 extra poäng.

Varsin smartphone och nätverksuppkoppling krävs.

Spelet finns till Iphone, Android och Windows Phone.

Kort om Wordfeud

En norrman, Håkon Bertheussen, ligger bakom spelet.

Du kan aldrig skriva ZANZIBAR i Wordfeud – det finns bara ett Z.

Av samma anledning kan du aldrig skriva CICERON.

Man kan byta ut sina bokstavsbrickor – men måste då stå över sin tur.

För lätt eller flerspråkig? Då finns Wordfeud även på engelska, franska, spanska, tyska, svenska, norska och danska.

Många ord i Wordfeud, fler än man kan tänka sig går att förlänga med ett S.

Testa, testa, testa. Det finns ord man bara inte kan föreställa sig.

Mer läsning

Annons