Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räls ska bytas för 249 miljoner kronor

Nu är entreprenören upphandlad för rälsbytet mellan Morshyttan och Storvik samt därmed kostnaden för bygget, 249 miljoner kronor.

Annons
Räla som ska bytas. Rälsen på en sträcka strax söder om Morshyttan till Storvik ska bytas i sommar med start i slutet av maj.

Det är Strukton Rail, ett holländskt dotterbolag, som fått ordern av Trafikverket.

Stefan Jansson, Trafikverket, uppger att det var två företag som gav anbud på rälsbygget. Det var Stockton Rail som alltså vann.

Orden är uppdelad i den del som gäller spårdelar, växelbyten och kabelsänkning för 213 miljoner kronor på en sträcka om fyra mil mellan Morshyttan och Storvik.

Den andra delen gäller en option för företaget som också lämnat pris på att rengöra makadam på banvallen från smuts och partiklar på 36 miljoner kronor.

Stockton Rail skriver i ett pressmeddelande att företaget är glad över ordern.

Alla tågarbeten kommer att genomföras utan tåguppehåll.

– Det här är en utmaning för oss. På natten går trafiken som vanligt, vilket stället speciella krav för oss och hur vi planerar projektet, kommenterar regionchef Johnny Berg i pressmeddelandet.

Arbetet pågår under tio veckor i sommar med start i slutet av maj.

I månadsskiftet juli-augusti ska rälsbygget vara klart.

Bakgrunden till rälsbytet är att gränsen för dess tekniska livslängd är nådd med tanke på den extremt tunga och frekventa godstrafiken från Norrland förbi Gävle - Storvik - Krylbo (AT 15/2 2012).

Renoveringen av rälsen fanns med i den extra infrastruktursatsning som regeringen meddelade i februari på sammanlagt 5,1 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons