Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Qlturhuset blev översvämmat när strömmen försvann

När elen gick stängde turbinerna av sig och innan Fortum hann öppna dammluckorna hann vattenflödet stiga rejält. Då steg vattennivåerna i Dalälven och kanalerna i Koppardalen och Qlturhuset översvämmandes.
"Det såg förskräckligt ut" säger Joacim Hall, fritidsledare på Qlturhuset.
Nu måste golvet brytas upp och Qlturhuset är stängt fram tills på fredag.

Annons
Vattnet sträckte sig upp till fönstrena på Qlturhuset, som tur var höll dörren och väggarna emot.

Klockan 05.07 fick Fortum larm om att ett ställverk brann. Beredskapspersonalen var snabbt på plats för att först kolla branden och sedan åka ner till vattenkraftstationen.

- Personalen var på plats vid halv sex-tiden och öppnade dammluckorna på plats. Det som händer när elen bryts är att våra turbiner stannar för att det finns ingen koppling för att trycka ut elen på nätet, säger Jens Bjöörn, kommunikationschef på Fortums kraftproduktion i Sverige

- Då minskade flödet från 680 kubikmeter per sekund till 200 kubikmeter per sekund. Det i samband med att det är vårflod gjorde att vattnet fyllde på väldigt snabbt.

- Hade det inte varit vårflod hade vi haft en längre respit på oss för att öppna luckorna, det tar en stund innan man kommer ikapp, förklarar Jens Bjöörn.

En och halvtimma senare väcktes Joacim Hall av två män från Gamla Byn som knackade på hans lägenhetsdörr. Joacim som inte skulle börja jobba förrän klockan 13 gick något sömndrucket för att öppna dörren.

- De sa att det var översvämning i källaren, säger Joacim Hall, som inte först kopplade att det handlade om Qlturhuset utan trodde att det handlade om det hyreshus som han bor i.

När han väl kopplade att det handlade om Qlturhuset fick han snabbt ta sig ner till platsen för att rädda det som gick.

- Det såg förskräckligt ut därnere, det var ett vattenflöde utan dess like, säger Joacim Hall.

- Det var vatten upp till midjenivå, men som tur var hade huset stått emot stora delar av vattnet och det var bara några decimeter på insidan, säger Joacim.

Han och hans kollegor hann rädda instrument och stora delar av möblerna genom att lyfta upp de från golvet. Men när de var på plats började vattnet stiga ytterligare. Vattenflödet hade packat på rejält ovanför forsen och trots att dammluckorna var öppna, och släppte 700 kubikmeter per sekund, var flödet för stort.

- Det bubblade upp vatten genom golvet. Just nu står det fläktar och torkar ur lokalen, men förmodligen kommer vi att få bryta upp hela golvet, säger Joacim Hall.

Qlturhuset håller stängt

under onsdagen och torsdagen, men redan på fredag öppnar de på övervåningen.

- Då håller vi den konsert som vi planerat sedan tidigare. På måndag kommer vi att göra en kontroll för att se hur stora skadorna är.

Räddningtjänsten var på plats mellan 11.30 till 14.00 och pumpade ur vattnet ur lokalen.

Verket klarade sig utan vattenläckor. Däremot steg vattnet i kanalen vid parkeringen.

- Det vi oroar oss för att marken har blivit underminerad på uppfarten, säger Kenneth Linder, enhetschef för Verket.

Vattennivån steg snabbt i sänkan vid Qlturhuset.

Mer läsning

Annons