Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potatisbonde vill se en ny biogasstation

Lantbrukaren Andreas Uppgård vill se större produktion av biogas i kommunen. I fredags bjöds riksdagskvinnan Irene Oskarsson (KD) in till gården för att diksutera biogas och potatis.

Annons
Andreas Uppgård diskuterar med Irene Oskarsson (KD).

Uppgårds lantbruk står för cirka 15 procent av länets potatis - och spannmålsproduktion. Enligt Andreas Uppgård finns det runt 15 andra svenska gårdar som är större. På en bra dag tas ungefär 300 ton potatis upp och hans potatis går att köpa i både Halland och Skåne.

– Jag säljer sand till Sahara så att säga, säger han skämtsamt.

I fredags besökte riksdagsledamot Irene Oskarsson (KD) gården för att diskutera möjligheter kring att sälja potatisavfall som kan användas till biogas.

I länet finns redan flera biogasanläggningar och i Avesta finns en i Krylbo. Där omvandlas biogasen till el. I Hedemora produceras biogas till drivmedel för fordon. Andreas Uppgård vill nu att kommunen utökar biogasproduktionen och tar till vara på hans potatisafal.

– Jag har försökt få intresse hos kommunen länge utan något resultat, säger han.

Han tror att det kan vara lönsamt med en till anläggning i kommunen och är säker på att flera lantbrukare kan leverera avfall. Ett slakteri i trakten och flera hönserier föreslår han som leverantörer.

– För att inte glömma våra egna hushållsavfall, säger Andreas.

Irene Oskarsson menar att genomförandet av anläggningar beror på många faktorer.

– Det måste finnas en garanti för priset, det är som råttan på repet, säger hon och hänvisar till att efterfrågan på biogasen. Avtal med länstrafiken där bussar drivs av biogas, anger hon som ett exempel på avtal som kan möjliggöra produktion.

– Men jag hoppas att vi hittar vägar, säger hon.

Patrik Engström (S) på kommunen menar att bygge av en till anläggning inte kan planeras i nuläget då Stora Enso kan komma att bygga en anläggning.

– Vi ligger i ett vänteläge nu. Innan vi vet vad som händer i Fors så vill vi inte göra något eftersom det handlar om så pass stora investeringar, säger Patrik Engström.

Han förklarar att det är viktigt för kommunen att få en garanti för avfallen och att hushållsavfall inte räcker.

– Men vi är väldigt positiva till biogas, fast samtidigt behöver tillräckligt med avfall för att det ska fungera.

Mer läsning

Annons