Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär bulle firas

I dag firar vi kanelbullens dag för 13:e gången. Traditionen startades år 1999 av Hembakningsrådet, som ville markera sin 40-årsdag.

Annons

- Vi ville inspirera folk att baka hemma genom att lyfta fram ett bakverk som vi förknippar med hembak. När vi pratade med bagare, matskribenter, lärare och vanligt folk så var det kanelbullen som nästan alla förknippade med hembakning, säger Birgit Nilsson Bergström vid Hembakningsrådet.

Kanelbullens ursprung är höljd i dunkel. Klart är dock att vi redan på 1500-talet bakade bakverk med kanel och socker i Sverige. Då var det dock bara överklassen som hade råd med de läckra bakverken.

- Den som importerade kanelen hit var Gustav Vasa, som gillade sötsaker, säger Birgit Nilsson Bergström.

Länge var det längder, flätor och kransar som dominerade bagarnas sortiment. Så vitt vi vet så var det först på 20-talet som en driftig bagare kom på tanken att dela upp bakverken i enskilda bullar.

- Och inte förrän 1952 dyker ett recept på kanelbullar upp i en kokbok.

Numera är kanelbullen bland det svenskaste som finns.

- Det finns bakverk med kanel och socker i många länder. Men den form som vi gör, en ganska enkel vetedeg som man rullar ihop och gör en enkel snäcka av, utan en massa glasyr, är typiskt svensk. På våra ambassader runt om i världen serverar man kanelbullar med småkakor när man vill bjuda på något typiskt svenskt, berättar Birgit Nilsson Bergström.

Hur firar man bäst kanelbullens dag?- Jag brukar hänga en påse nybakade bullar på mina grannars dörrar.

Recept: Fina kanelbullarDet här härliga bullreceptet har bagaren och läraren Robin Edberg gjort. Smöret tillsätter man degen i små bitar och i fyllningen har man, förutom socker och kanel också mandelmassa. Ströbrödet förhindrar att fyllningen flyter ut under gräddningen.

Ingredienser:

75 gram jäst (för söta degar, 1 1/2 förpackning)

5 deciliter mjölk

1.8 - 2 liter vetemjöl

200 gram smör (gärna osaltat)

2 deciliter strösocker

2 ägg

1 tesked salt

1 matsked kardemumma (eventuellt stött)

Kanelfyllning:

100 gram mandelmassa

100 gram smör

1 1/4 deciliter strösocker

2 1/2 matskedar ströbröd

1 matsked vatten

1 matsked kanel, malen

Brödglans:

1 ägg

1 kryddmått salt

1/2 tesked vatten

pärlsocker

Gör så här:

1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.

2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max fingervärme 37C) och rör om så att jästen löser sig.

3. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 1 ½ liter, allt smör i bitar, socker, ägg och salt (och ev. kardemumma). Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt eventuellt ytterligare mjöl. När degen är smidig och fettet börjar krypa fram - då är degen färdig.

4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek cirka 30 minuter.

5. Gör fyllningen under tiden: mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.

6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen.

7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 centimeter bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.

8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20 – 30 minuter. Sätt ugnen på 250C.

9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla eller spraya de jästa bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter.

Mer läsning

Annons