Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen träffade mackägare

I onsdags skrev AT om bensinstationsägarna som fått nog efter att tjuvtankningsutredningar lagts ner trots att de haft bevis. I går träffade Avestapolisen mackägarna och informerade om hur de arbetar.

Annons

–Vi har förklarat för mackägarna hur det hanteras och jag upplever att de fick en bra förståelse för vårt arbete och att vi lyckades dämpa frustrationen, säger Thomas Hellgren, polisområdeschef i Avesta kommun.

Han menar att frustrationen till stor del beror på okunskap.

– Vi har ett system som gör att meddelanden går ut elektroniskt i samband med att ett beslut fattas. Då skickas ett generellt brev ut. Där kan det i informationen stå att vi lägger ner en undersökning. Det kan bero på flera olika anledningar. Det är inte bara polisen som lägger ner undersökningar, det kan även en åklagare göra.

Thomas Hellgren menar också att bara för att ett besked går ut till anmälaren att utredning har avslutas betyder inte det att den är nedlagd.

– Nej, det innebär att ingen arbetar aktivt med den utredningen just nu. Men om det tillkommer ny bevisning eller nya uppgifter kan vi såklart öppna utredningen igen. Den möjligheten finns alltid.

Trots att inte alla anmälningar leder till en utredning och många anmälare upplever just en frustration om detta anser ändå Thomas Hellgren att man ska anmäla de brott som har begåtts.

– Jag tycker att man ska anmäla alla brott. Det som inte är anmält har inte hänt. Anmälningarna hjälper oss att få en bild av hur det ser ut. Det anmäls runt 2 500 brott om året i Avesta och vi kommer aldrig att vara tillräckligt många för att kunna prioritera alla på samma nivå. Sedan finns det vissa brott som vi måste prioritera högre som det finns en nationell stiftad ordning för.

Kan du ge ett exempel på ett sådant brott?– En del brott är lagstiftat att vi ska hantera skyndsamt som till exempel om ungdomar är inblandade, att någon är frihetsberövad eller våldsbrott. Det är inte så att vi prioriterar bort något av de brotten.

Han vill också påpeka att i det fallet som AT hänvisade till i onsdagens tidning (29/8), hade inte den film där det fanns en bild på personen som tjuvtankade inkommit till polisen när utredningen lades ner.

– Något förvånad är det som jag konstaterar att riksdagsmän uttalar sig så tvärsäkert innan de har helheten i det aktuella ärendet.

Vad betyder det att en förutredning begränsas?– Ofta är de som tjuvtankar personer som begår många andra brott. Det innebär att de minst prioriterade brotten konsumeras, i det här fallet tankningen som räknas som snatteri. Det är åklagaren som går in och beslutar det här för att det kommer inte att göra någon skillnad på eventuell påföljd. Det är lagstadgat regelverk.

– Skillnaden är att om en tidigare ostraffad person exempelvis begår ett snatteri, kan den personen dömas för det brottet då det inte finns andra att konsumera.

Mer läsning

Annons