Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisanmälan mot personer i Gamla byn

En enig kommunstyrelse beslutade att låta polisen utreda om två ledande personer i Gamla Byn AB har gjort sig skyldiga till urkundsförfalskning.

Annons

Kommunstyrelsen hade kallat till ett extra styrelsemöte på torsdagen sedan kommunrevisorerna dagen innan hade meddelat att de starkt misstänkte att vd och före detta styrelseordföranden felaktigt hade uppgivit vilka två personer som deltog i en middag i Luleå som bekostades av Gamla Byn AB.

Att revisorerna överhuvudtaget misstänkte att andra personer deltog i middagen var för att vd och före detta styrelseordföranden plötsligt för ett tag sedan betalade in 900 respektive 700-800 kronor och uppgav att det var för att nära släktingar till dem hade varit med vid middagen.

Men gick man tillbaka och tittade på fakturan från restaurangen så var två helt andra namn ditskrivna, förutom vd:s och före detta styrelseordförandes.

– Jag fick höra om fakturan och betalade min del direkt. Jag åt en middag tillsammans med min son, Örjan Willemark och hans bonusson. Det är självklart att vi ska betala för vad vi ätit. Punkt slut. Det är synd att det dragit ut så mycket på tiden. När jag såg fakturan såg jag att det var fel namn angivna på den. Det var två kvinnonamn som jag aldrig hört talas om. Det var Örjan Willemark som förfalskat fakturan, säger Ingemar Gustafsson, före detta styrelseordförande Gamla Byn AB.

Vad tycker du om att kommunstyrelsen gör en polisanmälan?

– Det måste de väl göra? Det är inget konstigt med det, säger Ingemar Gustafsson.

Middagen ägde rum på ett hotell i Luleå den 24 mars och fakturabeloppet var på 2 450 kronor.

Dessutom dracks alkohol, vin och öl, vid middagen utan att detta hade meddelats kommunen i förväg, som ska ge tillstånd.

Enligt de lagar som kommunrevisorerna arbetar efter ska de vända sig till den kommunala styrelsen eller nämnden om de misstänker brott.

Kommunstyrelsen beslutade på torsdagen också att en fördjupad granskning av direktupphandlingar och representation i Gamla Byn AB ska genomföras.

De stora frågetecknen kring upphandlingar och representation i Gamla Byn AB startade med att ett konsultuppdrag i bolaget inte hade upphandlats på sedvanligt sätt och dåvarande styrelseordföranden uppmanades att ta en time-out.

Men kritiken bara växte och några dagar senare lämnade han alla sina politiska uppdrag i kommunen och lämnade även kommunen.

Avesta Tidning har sökt Örjan Willemark under torsdagskvällen utan att lyckas.

Mer läsning

Annons