Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partistödet för SD fryser inne

Kommunen håller inne partistöd till Sverigedemokraterna i Avesta, som är 64 200 kronor i år.

Annons
Gruppledaren Krister Ekdahl, SD, har fått sitt gruppledaravode, däremot har partiet inte fått sitt kommunala partistöd. Ekdahl i svart kavaj och vit skjorta är på bilden beredd att rösta efter  kommunalrådet Lars Isacsson, S, vid första mötet kommunfullmäktige efter valet. Vid bordet sitter sekre-terare Göran Johansson och ordförande Lennart Palm, S (längst till vänster).

Kommunen har betalat partistöd till alla partier som erövrade mandat i fullmäktige, utom alltså till Sverigedemokraterna.

– Det känns inte tryggt att göra en utbetalning. Jag vill inte utsättas för risken att behöva kräva pengarna tillbaka, säger kanslichef Göran Johansson, sekreterare i kommunfullmäktige.

Flera sverigedemokrater har hört av sig om att få pengarna utbetalda till olika konton.

Haken är att den handling som krävs saknas: Ett fullständigt och justerat årsmötesprotokoll där det ska framgå vem som blev vald till ordförande och kassör.

För att få rätsida på saken har Göran Johansson vänt sig till SD:s distriktsordförande Marie Edenhager och begärt en utredning.

SD:s gruppledararvode på 3 700 kronor i månaden har utbetalats till Krister Ekdahl eftersom det är ett personligt arvode.

Redan före valet rapporterade AT om att delar av eller hela partikassan skulle ha kommit på avvägar. Något som partiföreträdare då bestämt förnekade.

Nu har en polisanmälan lämnats in om förskingring av 30 000 kronor ur Sverigedemokraternas partikassa i Avesta.

Polisanmälan lämnades in av Roine Larsson i onsdags. Han ska enligt uppgifter i Radio Dalarna vara nyvald ordförande för SD-föreningen i Avesta.

Lars Ola Sörestad på länskriminaljouren berättar att nämnda polisanmälan avskrevs igår torsdag.

Handlingar saknas och därför saknas förutsättning för att inleda en förundersökning. Om så ska ske måste en komplettering göras.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons