Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar domstolens avslag om markkontroll

Länsstyrelsen överklagar Miljödomstolens dom som innebär att området i Månsbo där aluminiumverket tidigare låg inte behöver undersökas.

Annons

Länsstyrelsen ansöker i första hand om prövningstillstånd för en miljöteknisk markundersökning av de två fastigheterna i Månsbo, där det gamla aluminiumsmältverket låg fram till 1992 hos Miljööverdomstolen vid Svea hovrätt i Stockholm.

I stället, menar man, borde Länsstyrelsens beslut från januari 2011 fastställas, då man ville att föroreningssituationen i området skulle kartläggas.

Det är två företag, i Sundsvall och Göteborg, som Länsstyrelsen har kommit fram till skulle vara ansvariga för en sådan kartläggning.

I Miljödomstolens dom menade man att det bara var så kallad primärframställning av aluminium, det vill säga där man har bauxitmalm som utgångspunkt, som gav upphov till föroreningar. Sådan framställning skedde vid verket i Månsbo mellan åren 1934 och 1964.

Länsstyrelsen menar tvärs emot Miljödomstolen att även sekundär framställning av aluminium, som bedrevs i Månsbo mellan 1964 och 1992, och som inbegrep omsmältning av aluminiumskrot, borde ha givit upphov till stora mängder föroreningar och man nämner dioxiner, tungmetaller, PAH, lösningsmedel och alifater, som kan finnas kvar i marken.

Läs mer i fredagens AT.

Annons