Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ovanligt högt vatten i Dalälven”

Sven Johansson har aldrig sett så högt vatten i Dalälven under en längre tid som denna sommar.
– Jag förstår att vissa har haft det besvärligt denna sommar, säger Claes Kjörk, vattenregleringssamordnare på Fortum.

Annons
Den regnrika sommaren har gjort att det är svårare att reglera vattennivån i älven.

Sven Johansson bor precis vid Dalälven vid Brunnbäcks båtklubb. Huset har varit i hans ägo sedan 1963 och aldrig har vattnet varit så högt så länge som det varit denna sommar tycker han.

– 1993 när Vattenfall ville höja vattennivån i det här partiet av Dalälven fick de söka om tillstånd och stärka strandkanterna. Men denna sommar är vattnet nästan fyra, fem decimeter högre än normalt, säger han.

Landgången han står på till sin brygga brukar en normal sommar ligga på marken. I år kluckar vattnet under gången.

– Jag har ett rör utanför bryggan som jag märkt ut med en bunke och en pinne för att inte köra på med båten, säger han och pekar.

– Nu syns den knappt.

Sven Johansson har också märkt att vattennivån kan variera under dygnet. Under nattetid sjunker vattennivån för att stiga med två-tre decimeter till middagstid.

– Jag ringde Fortum och de menade att de släpper på mindre vatten på natten för att vi inte använder lika mycket el.

– Det känns bara som de håller vattnet här som en resurs. Allt handlar om pengar. Fisket har blivit sämre, jag har inte sett lika många fågelungar i år som tidigare sedan nivån höjts och så klart myggen.

– Det kan inte bara bero på regnnivån som gör att vattnet är så högt i år. Det måste finnas en bättre förklaring till varför det är så högt.

Sven Johansson menar att vattennivån har stigit mer sedan kommunen slutade granska Fortum och Vattenfall.

– Nog överlever jag med att vattnet är högre, det är inte det. Men jag har svårt att tro att de får hålla på på detta viset.

Claes Kjörk är vattenregleringssamordnare på Fortum. Han förstår att vissa har haft det besvärligt under sommaren med vattennivåerna som är höga just på grund av regntillförseln som fyllt flera av magasinen längs älven.

– Jag förstår att boende vid älven har känt av vattennivåerna mer i år. Men vi kan inte göra något åt det. Det går inte att lagra mer vatten än vi gör eftersom att det rinner till så mycket till älvarna hela tiden, säger han.

Denna sommar har Fortum haft ungefär samma vattenföring dygnet runt.

– Annars kan det vara en skillnad mellan natt och dag. När det är normalt flöde kan man märka en stor skillnad under dygnet. Denna sommar har man kunnat märka en skillnad under dagstid också, för att vi har fått göra justeringar på grund av nivån.

En anledning är att Västerdalälven inte är reglerad och när stora nivåer regn faller rinner allt ner i Dalälven.

– Just nu har vi en skillnad på 90 centimeter mellan Avesta och Håvran. Vi har inte några större magasin mellan Borlänge och Avesta och har därför svårigheter att reglera.

Hur reglerar ni vattnet?– I ett sånt här läge följer vi helt enligt den vattendom som finns. Vi följer också de direktiv vi får från Dalälvens vattenregleringsföretag.

Är det pengarna som styr när ni tappar vatten?– Går du upp till Trängslet kan stationen stå still över natten och köras på dagen. Men det påverkar inte nivån i Avesta. Vid normala nivåer minskas produktionen under nattetid.

Mer läsning

Annons