Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outokumpu säljer Avesta jernverk

Outokumpu måste sälja sina verksamheter i Avesta, Nyby och Kloster för att samgåendet med tyska Inoxum ska gå igenom.
Samtidigt kan försäljning leda till utökning av kallvalsningskapaciteten i Avesta.

Annons
Avesta Jernverk ska säljas. Det är ett krav från EU-kommissionen för att sammangåendet med Inoxium ska godkännas. Samtidigt kan en försäljning leda till ökad kapacitet i Avesta.

Outokumpu OYJ tvingas sälja delar av sin verksamhet för att EU-kommissionen ska godkänna samgåendet med tyska Inoxum. Outokumpu föreslår en försäljning av koncernens svenska ståltillverknings- och kallvalsningsverksamhet. Det innebär att verksamheterna i Avesta, Nyby och Kloster inbegrips i en försäljning. Dessutom en del av den europeiska säljorganisationen. Ett resultat av detta blir att man kan komma att tillföra ytterligare kallvalsningskapacitet i Avesta, en typ av eftergift från Outokumpus sida.

I ett pressmeddelande säger Mika Seitovirta, koncernchef för Outokumpu följande:

– Vi har föreslagit en substantiell eftergift till EU-kommissionen för att bemöta alla deras synpunkter och kommer nu fortsätta med vår konstruktiva dialog. Vi är fast beslutna för att genomföra den här strategiska transaktionen.

EU-kommissionens granskning av transaktionen med Inoxum kommer att förlängas till den 16 november som en följd av Outokumpus förslag på eftergift. Kommissionen kommer också att börja med marknadstester för att få en bild av de föreslagna åtgärdernas lämplighet.

Processen med EU-kommissionen fortgår och inga överenskommelser eller beslut om eftergiften har fattas. Outokumpu hänvisar till sekretess och vill inte uttala sig om några detaljer angående processen. Företagets förhoppning är att kunna slutföra transaktionerna vid slutet av 2012.

– Det handlar inte om en nedläggning utan snarare om en utbyggnad, säger Patrik Sundell, klubbordförande Unionen.

– Med rätt ny ägare kan det bli riktigt positivt, man skulle kunna fokusera mer på att tillverka specialstål, säger Kalle Sahlin, klubbordförande IF Metall.

Mer läsning

Annons