Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outokumpu köper tyska Inoxum

Outokumpu köper ThyssenKrupps stålenhet Inoxum för drygt 24 miljarder kronor. Därmed bildas ett nytt världsledande företag inom rostfritt stål.
Enligt tidningen Dagens Arbete kommerstålverken i Torshälla och Långshyttan att läggas ned.

Annons

Nu står det klart att det blir en affär i mångmiljardklassen mellan finska Outokumpu och tyska ThyssenKrupp. Enligt Dagens Arbete kommer Långshyttan och Torshälla att läggas ned i samband med köpet.

I morse kom beskedet från industrijätten ThyssenKrupp AG att bolagets styrelse godkänt transaktionen, som innebär att de säljer sin stålenhet Inoxum till finnarna.

Dessutom hade en överenskommelse nåtts mellan de båda bolagens förhandlande parter och de fackliga representanterna, meddelade industrikoncernen.

Några timmar senare, vid lunchtid, kom även en bekräftelse från Outokumpu.

Det finska bolaget sa i sitt pressmeddelande att man gjort en principiell överenskommelse med ThyssenKrupp att ta över Inoxum och bilda en ny global världsledare inom rostfritt stål under Outokumpus ledning.

Detta under förutsättning att Outokumpus styrelse och ThyssenKrupps översynsstyrelse godkände affären i ett extrainsatt möte senare på eftermiddagen.

Affären värderas till 2,7 miljarder euro, vilket är drygt 24 miljarder kronor.

Uppgörelsen mellan de båda bolagen innebär att ThyssenKrupp får 29,9 procent av aktieinnehavet i det nya finska storföretaget.

Dessutom ska Outokumpu betala en miljard euro kontant till ThyssenKrupp.

Som en konsekvens av affären kommer smältverket i Krefeld i Tyskland att stänga 2013 och smältverket i Bochum 2016. Totalt räknar man med att 850 jobb försvinner i Tyskland.

Enligt tidningen Dagens Arbete förlorar 600 personer sina jobb i Långshyttan och Torshälla när Outokumpu lägger ner ståltillverkningen där. Tidningen skriver också att man tror att verket i Avesta hotas på sikt. Men uppgifterna har ännu inte bekräftas från Outokumpus håll. I morgon, onsdag, presenteras företagets bokslut. Sist de presenterade ett bokslut innehöll det uppgifter om företagets omorganisation samt det stora varsel som lades.

På Outokumpu i Avesta

vill ingen kommentera köpet av Inoxum ännu.

– Det här är en koncernfråga. Jag har ingen kommentar. Allt jag kan säga är att vi presenterar vår kvartalsrapport första februari, säger Jakob Sandberg, platschef på Outokumpu i Avesta.

Kalle Sahlin, klubbordförande för Metall, tycker att det är dåligt av de finska ägarna att inte informera sin personal i Sverige om vad som händer.

– Det är för jävligt, rent ut sagt. I Tyskland sitter de för fullt i förhandlingar just nu, och här har vi inte fått någon officiell information alls.

– Vi är lika stora förlorare på den svenska sidan. Jobb försvinner både i Långshyttan och Torshälla.

Är oron stor i Avesta också?

– Nej, inte som jag upplever det nu. Jag tror att vi i Avesta klarar oss eftersom vi är mer nischade här med det breda specialstålet.

–Men just nu är jag mest förbannad. Det är väldigt irriterande att vi ska behöva läsa oss till på främmande språk, mest på tyska, för att få veta vad som händer. Det är fruktansvärt dåligt av ägaren.

Mer läsning

Annons