Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen säger nog ja till sparkraven

– Vi kan inte säga ännu om vi kommer att säga ja till de sparförslag som presenterades tidigare i veckan, säger Bo Brännström, (FP), oppositionsråd i landstinget.

Annons

– Men ett stalltips är att vi kommer att säg ja till förslaget i huvuddrag, och komma med förslag på kompletteringar, fortsätter Bo Brännstöm.

Landstinget Dalarna står inför ett par år då kraftfulla besparingar behövs i ett försök att få den vacklande ekonomin i balans.

Enligt ett förslag som presenterades av landstingsdirektören tidigare i veckan ska cirka 350 miljoner kronor sparas de närmaste två åren.

Sammanslagningar av vårdcentraler, översyn av antalet anställda och högre patientavgifter är några av förslagen.

Oppositionen inom landstinget kommer att ägna helgen åt att diskutera det föreslagna sparbetinget och tror sig ha ett resultat att presentera i början av nästa vecka.

En sak som oppositionen definitivt kommer att sätta fokus på är bemanningen inom landstinget, inte minst läkarnas situation.

– Vi måste hitta sätt så att produktiviteten ökar, inte minst bland läkarna som är en kostnadsmässigt dyr grupp, säger Bo Brännström.

Han menar att en svensk läkare bara ägnar hälften av sin tid åt patienter i jämförelse med andra läkare i Europa.

Arbetstiden för en svensk läkare är i genomsnitt uppdelad så att den administrativa delen tar ungefär halva tiden.

En kraftig försämring har också inträffat för andra anställda inom landstinget på senare år.

Han citerar en läkare som har arbetat inom landstinget i 30 år. Då utgjorde den administrativa delen av arbetet omkring tio procent av tiden.

Nu är det alltså närmare 50 proent av arbetstiden som går åt för administrativa uppgifter.

Enligt siffror menar Bo Brännström att antalet anställda inom landstinget har ökat högst väsentligt sedan 2004. I dag har landstinget ungefär 230 fler anställda än för sju år sedan.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons