Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Olyckligt att revisorerna avgår”

I går kom revisorernas avsägelse in skriftligen till kommunen.

Annons

Revisorerna Mats Myrén (M) och Kjell Lindgren (S) skriver att avgången beror på att de nekats tillträde till styrelserna för Gamla Byn AB, GBAB, och Avesta Industristad AB, AIAB, när de behandlade ”en för styrelserna central fråga”.

”Det står i strid mot den praxis som hittills varit rådande i kommunen, ett brott mot god revisionssed och aktiebolagslagen”, skriver de.

Styrelseordförande Ingemar Gustafsson (S) i GBAB och AIAB har en annan version.

– Myrén brukar ju säga att Ceasars hustru inte får misstänkas. I spåren efter Lehman Brothers finanskrasch, där revisorerna satt med i alla sammanhang, har det blivit en skärpning av reglerna. Revisorer har inte rätt att delta i styrelsemöten.

– Nu är inte detta ett bekymmer i den här frågan. Revisorerna ska revidera sakpolitiken inte ekonomiska frågor. Och det ska de göra i efterhand. De borde inte följa en fråga som de inte äger på ett styrelsemöte, säger han.

– Beslutet vi skulle ta var ju känt redan före mötet. Tre miljoner kronor skulle föras till AIAB.

Men det ärende som de båda revisorerna ville följa var diskussionen om bokslutsdispositionen. Det brukar vara av intresse för revisorer.

– Den möjligheten fick revisorerna två dagar senare när vi presenterade beslutet både för den auktoriserade revisorn och lekmannarevisorerna, men de sistnämnda kom inte.

Ingemar Gustafsson är kritisk till att Mats Myrén kom med sin förfrågan bara två dagar före det aktuella styrelsemötet. Något som de har inte rätt att begära.

– Jag kunde inte ta beslut så tätt inpå mötet om att låta revisionen vara med utan att fråga.

Det hade varit en annan sak om revisorerna hade kommit med den här frågan tidigare, då hade det varit annorlunda, fortsätter Ingemar Gustafsson.

– Det är olyckligt att revisorerna avgår, visst är det så.

När de nya revisorerna tillträder ska en plan för revisionen läggas upp, och det tillsammans med revisorerna.

Läs mer i onsdagstidningen.

Mer läsning

Annons