Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökning av anmälda våldsbrott

Polisanmälningarna av våldsbrott ökar i Avesta kommun. Vi har tittat på siffror från Brottsförebyggandet rådet och siffrorna talar sitt tydliga språk.

Annons
Sven Granath.

De senaste fem åren pendlar anmälningarna från 175 stycken till 266. Bottennoteringen, som i det här sammanhanget måste anses vara positivt, var 2007 och toppnoteringen var förra året, 2010.

- Det är ofta unga människor som är inblandade i våldsbrott på gator och torg och en sak som visat sig vara framgångsrik är att minska tillgången på alkohol, berättar Sven Granath, kriminolog på Brottsförebyggande rådet.

Kronobergs polismyndighet satsade en period extra resurser på att få tag i de professionella langarna av alkohol .

- Det minskade gatuvåldet, åtminstone under en period, säger Sven Granath.

Den största andelen av anmälningarna rör misshandel och grov misshandel. Exempelvis: 2008 rörde 163 anmälningar misshandel eller grov misshandel, det av 200 anmälda våldsbrott i kommunen.

- Föräldravandrare och fler vuxna på gator och torg fungerar också för att få ner utomhusvåldet, fortsätter Sven Granath.

Främst är det antalet anmälda misshandlar som varierar under åren. Brott som har rubriceringen "Våld mot tjänsteman" ligger i runt tio varje år. Annat som går under våldsbrott i statistiken är, bland annat, försök till mord eller dråp, våldtäkt och rån.

-  För att på sikt få ner våldsbrotten handlar det också om att jobba med värderingar. Till exempel att lära pojkar att lösa konflikter på andra sätt än med våld och att jobba med mer jämställda förhållningsätt, säger Sven Granath.

Anmälda brott

2006

Våldsbrott: 207

Misshandel, inklusive grov misshandel: 171

2007

Våldsbrott: 175

Misshandel, inklusive grov misshandel: 141

2008

Våldsbrott: 200

Misshandel, inklusive grov misshandel: 163

2009

Våldsbrott: 221

Misshandel, inklusive grov misshandel:166

2010

Våldsbrott: 266

Misshandel, inklusive grov misshandel: 224

Källa: Brottsförebyggandet rådet

Mer läsning

Annons