Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt ger unga festivaljobb

AVESTA. Volontärjobb på festivaler i England är ett mål i det projekt som Finsam och Studiefrämjandet startat. En grupp arbetslösa ungdomar ska ägna vintern åt att skaffa sig kunskap om hur man arrangerar festivaler.

Annons

Projektet heter Festivity och har beviljats 384 000 kronor av statliga Ungdomsstyrelsen.

Rekrytering av ungdomar börjar nu i dagarna. Det är inga små äventyr som väntar: först får de arbeta som volontärer vid en musikfestival i England och därefter arrangera en egen festival hemma i Sverige.

Studiefrämjandet genomför projektet med hjälp från Södra Dalarnas Samordningsförbund. Arbetsförmedlingen är involverad, liksom föreningar, och Avesta och Hedemora kommuner.

Syftet är att få i gång unga arbetslösa i åldern 18-25 år som inte vill fortsätta studera och inte vet vad de vill jobba med, men ändå har motivation att göra något.

De är antingen inskrivna på arbetsförmedlingen eller i kommunens ungdomsuppföljning.

Projektet riktar sig även till ungdomar som spelar i band eller utövar någon annan form av kultur som kan medverka i den avslutande festivalen här hemma.

Runt 15-20 ungdomar från Avesta och Hedemora får chans att vara med i Festivity.

Att det kopplas till just musikfestivaler i England beror på att Lotta Johansson på Studiefrämjandet har kontakt med en svensk kvinna som driver ett företag, Deep Events, som arrangerar festivaler i England på heltid.

– Våra ungdomar får mat och de får bo i tält. Det blir hårt arbete bakom scenen och på, säger Lotta.

Samtidigt är det en upplevelse för livet som ger kulturell erfarenhet och lär ungdomarna att samarbeta i ett större samhällssammanhang.

Under vinterns förberedelser får de svenska ungdomarna kunskaper om hur man arbetar internationellt, träna språk, göra studiebesök och träffa folk som jobbar inom olika typer av upplevelsebranscher.

I fjol genomförde Studiefrämjandet ett pilotprojekt av liknande slag, med positivt resultat. I år satsar man på finansiering utifrån och med nya samarbetspartners.

De ungdomar som var med i pilotprojektet blir nu en slags mentorer för den nya gruppen ungdomar.

Totalt kostar projektet 736 250 kronor, varav ungdomsstyrelsen bidrar med 384 000 kronor.

Mer läsning

Annons