Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny profil ger chans till u-landsprojekt

Karlfeldtgymnasiet är ensamt i regionen om att ha socialt entreprenörskap som profil på samhällsvetenskapliga programmet i höst. Redan nu har eleverna stort internationellt utbyte och gör resor varje år.

Annons
samhällsintresserade. ”En jättebra utbildning”, tycker eleverna på samhällsvetenskapsprogrammet, Johanna Gustafsson, Julia Andersson, Albin Persson, Madelene Tunström, Matilda Morelius och Amanda Lidström med två av sina lärare, Maria Vogel och Eva Lindkvist.

–På söndag åker jag och fem elever till Sicilien i ett Comeniusfinansierat projekt där sju europeiska länder är med, berättar Maria Vogel, en av lärarna på samhällsvetenskapliga programmet.

–Vi har spelat in filmer om kommunikationen på våra skolor, som vi ska titta på i en liten filmfestival och jämföra likheter och skillnader mellan länderna.

Det är inte första resan för samhällsvetarna. Tidigare har de varit i Polen, Tyskland och Frankrike. Senare i år bär det i väg till Spanien och Rumänien.

–Det är jättekul, säger Matilda Morelius och Amanda Lidström, som båda går i trean.

–Vi har bott i värdfamiljer i de olika länderna och fått vara med till deras skolor.

Vad ger internationella utbyten?–Man får nya kontakter, lär sig språk och förstår hur bra vi har det i Sverige.

– Många elever vi träffat har inga skåp, de släpar runt sina böcker hela dagen och måste ta med sig egen lunch, de har strikta regler och får inte tilltala lärarna hur som helst.

Nu utökar Karlfeldtgymnasiet sin globala kontaktyta och erbjuder eleverna möjlighet att göra en konkret arbetsinsats i världen.

Från och med i höst finns tre inriktningar på samhällsvetenskaps- programmet: beteendevetenskap, media och samhällsvetenskap.

De som väljer beteendevetenskap kan välja socialt entreprenörskap som programfördjupning.

Entreprenörskap är ett tvärvetenskapligt ämne med bas i både företagsekonomi och psykologi.

– Här handlar det om att vi plöjer ner vinsten i välgörande ändamål, förklarar Maria Vogel och Eva Lindkvist.

–Vi vill ut och göra något på global nivå och på ett konkret sett. Det kan också vara sociala insatser på lokal nivå.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons