Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plan ska göra Avesta mer tillgängligt

Att bo i Avesta och vara funktionsnedsatt lämnar mycket att önska. Man har saknat övergripande mål för arbetet och hamnar långt ner i rankningen av Sveriges kommuner. Med den nya handlingsplanen hoppas Avesta kunna göra stan mycket mer tillgänglig i framtiden.

Annons
Otillgängligt. På en vanlig gata kan det finnas exempel på installationer som inte alls är anpassade för personer med funktionsnedsättning. Stenkanten gör exempelvis den här utserveringen otillgänglig.

Ludvika är Dalarnas mest tillgänglighetsanpassade kommun, enligt en ny tillgänglighetsbarometer. Avesta syns först på plats 134 av 202 kommuner. Bara Vansbro och Rättvik är lägre rankade av Dalarnas kommuner.

Tjugotvåårige Adam Nielsen har bott i Avesta under större delen av sitt liv och kan som rullstolsburen bekräfta den bristande tillgängligheten.

– Av alla mina vänner är det bara en jag kan åka hem till obehindrat. Han bor på markplan och det är ingen trappa som ställer till det.

Annars blir det tuffare för Adam. De andra vännernas lägenheter är byggda på 1970-talet och inte helt anpassade. Ibland saknas ramper. Finns hissar så är de ofta för trånga för en rullstolsburen.

Adam blir heller inte förvånad över Avestas dåliga placering i Tillgänglighetsbarometern. Flera saker har bidragit till att kommunens 134:e plats. Avsaknaden av övergripande mål för arbetet med tillgänglighet är en sak.

– Det ger en inriktning på arbetet och visar på att kommunen vill visa invånarna att man tycker tillgänglighet är viktigt, säger Helena Pharmanson, kommunikationschef på Humana.

Att Avesta i tillgänglighetsfrågor inte haft någon med särskilt rapporteringsansvar till kommunstyrelsen har också bidragit negativt. Då blir det mindre kraft bakom, säger Helena Pharmanson.

Målet fanns bland Sveriges kommuner, däribland Avesta, att alla enkelt avhjälpta hinder skulle vara borta redan 2010. Det kan vara att ha ramper eller automatiska dörröppnare där det kan behövas.

Det senaste året har dock Avesta jobbat mer intensivt med tillgänglighet, och den 21 maj blev handlingsplanen antagen i kommunfullmäktige. Den gäller till och med 2016.

– Vi kände att vi inte kommit tillräckligt långt med tillgängligheten. Men när vi nu har en plan om vem som ska göra vad och hur man ska hantera olika behov så kommer det bli bättre, säger socialchef Annika Strand.

Krav kommer hädanefter finnas på att ta hänsyn till den nya handlingsplanen i olika frågor. Annika Strand är dock medveten om att Avestas ökade tillgänglighet inte sker över en natt.

– Även om Avesta inte är helt otillgängligt så finns en del jobb att göra. Till exempel vid ny- eller ombyggnation av bostäder, eller lokaltrafiken. Man ska kunna åka buss smidigt även som funktionsnedsatt, säger Annika Strand.

Annons