Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny brygga invigdes i Horndal

Slitet lönade sig för Horndalsgruppen som skrev medborgarförslaget om den nya badbryggan vid Sandvikabadet.

Annons
Susanne Berger, vice ordförande i kommunstyrelsen, klippte band.

För ungefär ett år sedan skrev Börje Forslund från Horndalsgruppen ett medborgarförslag till kommunen om Sandvikabadets brygga. Då låg där en trasig plastvariant till badbrygga, som mest var till fåglarnas nöje. Medborgarförslaget godkändes och i tisdags invigdes den nya badbryggan vid den stora sjön Rossen i Horndal.

Kommunen beslutade att bidra med cirka 15 000 kronor till projektet. Även Folkare landsbygdsforum och ett antal lokala företag kunde bidra med ungefär lika mycket.

Arbetskraften bestod av sex ungdomar från Karlfeldtsgymnasiets byggprogram. Och på dryga fyra dagar hade de lyckats med att bygga och sjösätta bryggan.

Bengt Holmertz som är ordförande i Horndalsgruppen tycker att många av Avesta kommuns badplatser är i dåligt skick.

– Kommunen har dragit in på underhållet sedan ett par år tillbaka. Lillsjön som ligger närmast Avesta är fin, men annars är det rätt dåligt.

Susanne Berger, vice ordförande i kommunstyrelsen, erkänner att det finns många badplatser i kommunen som behövs rustas upp.

– De flesta behöver det men vi har varit tvungna att prioritera skola och omsorg, säger hon.

Medborgarförslag, det vill säga motioner till kommunfullmäktige från privatpersoner, är relativt vanligt i Avesta menar Susanne Berger. I detta fall kunde inte kommunen bidra med det hela önskade beloppet, så samarbetet med Karlfeldtsgymnasiet och de lokala företaget var tursamt.

– Jag tycker att det är jättebra att ungdomarna på byggprogrammet kunde vara med och göra något praktiskt samtidigt som de hjälper till att rusta upp en av Avestas populäraste stränder, säger Susanne Berger.

En slogbod, ett slags vindskydd, tillhör även badplatsens upprustning. Där har Horndals brukspark bidragit med tegelstenar. Boden är inte gjord av Karlfeldtsgymnasiets elever, som däremot ska få äran att bygga det planerade omklädningsrummet som står på tur.

Mer läsning

Annons