Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar de på lugnet efter stormen

När en av Sveriges största vårdcentraler bildades i Avesta lämnade många sina poster. Men Helena Strandberg hoppade i stället på tåget som ledare för den nya verksamheten.

Annons
Helena Strandberg i de nya lokalerna på Lasarettet, dit vårdcentralen flyttar våren 2013.

– När jag kom in i bilden innan årsskiftet var beslutet redan fattat, berättar Helena Strandberg, verksamhetschef för Vårdcentral Avesta.

Men förutsättningarna förändrades ordentligt när en stor del av de anställda sade upp sig och öppnade en privat vårdcentral.

– Jag visste inte att ett helt arbetslag skulle försvinna, inte heller att det skulle startas privata vårdcentraler, säger Helena Strandberg.

I januari blev det kaos.

– Vi var underbemannade. Allt ställdes på ända, berättar Helena Strandberg.

Det har varit en tuff situation. Hittills har man försökt förstå hur den nya verksamheten ska fungera. Nu kan man börja se över rutinerna.

– Vi kommer från olika vårdcentraler. Nu ska vi arbeta som ett lag och göra lika, säger Helena Strandberg.

Trots vetskapen om det stora antalet uppsägningar anställdes ingen ny personal. Helena Strandberg menar att det hade att göra med oron att förlora patienter.

– Det var ett vågspel. Vi hade sett på andra vårdcentraler att de hade förlorat massor av patienter när det hade öppnat privata alternativ, och visste inte om vi skulle anställa eller om vi skulle ha is i magen, vänta och se?

Diabetessköterskan Renée Bauer berättar om den turbulenta tiden.

– När det var som värst tänkte jag ”Herre Gud, jag rider ut stormen och hoppas att det lugnar ner sig snart”. Så här i efterhand tänker jag att det är otroligt att vi klarade det.

Hur mycket visste du när beslutet fattades?

– Det pratades om besparingsplanen. Allt gick väldigt fort. Jag hann inte alls med egentligen, säger Renée Bauer. Hon fortsätter:

 – Det var tre fungerande vårdcentraler. Jag vill inte vara motsträvig men varför slå sönder någonting som fungerar bra?

Läs hela artikeln i fredagens AT.

Mer läsning

Annons