Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Dalarna få rovdjurskameror

Länsstyrelsen i Dalarna vill sätta upp omärkta rovdjurskameror i skogen. På det sättet vill de underlätta inventeringen.

Annons

75 stycken sensorstyrda kameror med IR-belysning. Det är det antalet kameror som länsstyrelsen i Dalarna vill ha tillstånd för. Många av kamerorna kommer att vara helt dolda för allmänheten.

Målet är att inventera björn, varg, järv, lodjur och kungsörn. Kamerorna ska kunna ta både stillbilder och videosekvenser dag som natt. Enligt ansökan som lämnades in 23 juli ska inventeringen ligga till grund för ersättningar till samebyar för rovdjursskador. En annan anledning är att bilderna kan vara en utgångspunkt för beslut angående licensjakt och skyddsjakt.

Bakgrunden till ansökan är den tid som viltfunktionen på länsstyrelsen lägger ned på inventering genom spårning i dagsläget. Spårning med hjälp av spillning och spårning som är beroende av snö är tidsödande.

Anledningen till att kamerorna ska vara dolda har att göra med minimal störning av djurlivet och stöldrisken. Kamerorna ska inte heller kunna tjäna som vägvisare till vilt för privatpersoner.

Bilder på människor kommer att raderas så snart materielet samlats in.

Mer läsning

Annons