Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrbottenvarg flyt tades till Åsgarn

Okänt för de flesta är att den genetiskt värdefulla Norrbottenvargen av ryskfinsk härkomst flyttades till Åsgarn. Nu träder skogsägaren Leif Öster fram och berättar varför han tog emot vargen på sin mark.

Annons
Först att tillfrågas. Leif Öster är den förste privata markägaren som tillfrågades för utplacering av en genetiskt värdefull varg. Den lag som tvingar Naturvårdsverket att begära tillstånd av markägare för placering av varg trädde i kraft bar ett par dagar innan vargflytten till Åsgarn genomfördes.

Men det var okänt eftersom placeringen av Norrbottenvargen sekretessbelades. I olika media pekades Borlänge och Horndal ut fast Naturvårdverkets officiella version var att den flyttades till någonstans i sydöstra Dalarna.

–Jag skulle kunna blåneka, men jag tycker inte om ryktesspridning. Jag vill vara öppen om det här, säger Leif Öster.

Det var av säkerhetsskäl som placeringen av vargen hemlighölls, men den andra maj blev det koordinaterna offentliga för vargplaceringen.

Då hade tre veckor gått sedan vargen togs emot på Leif Östers skogsmark vid Krommetsboberget.

Sedan dess har

hans tillvaro inte varit sig riktigt lik.

När AT träffar honom ska han till en granne på kvällen och berätta om varför han tog emot vargen.

Många har ringt. En del är arga men de flesta stöder honom,

Och så är det också statistiskt sett. Leif Öster hänvisar till statistik som SOM-institutet gjort. 50 procent av landsbygdsbefolkningen är emot varg, men lika många är för att varg ska finnas i vår fauna.

Ett drygt dygn efter att han sa ja till vargen placerades den i Åsgarn.

Det var på torsdagen som Leif Öster blev uppringd av Naturvårdsverket om han kunde ta emot en akut placering av genetiskt värdefull varg. Vargen behövde flyttas snabbt från ett renskötselområde i Gällivare med kalvande renar. Annars skulle vargen avlivas.

–Jag blev oerhört överraskad av frågan och bad om betänketid.

Läs hela reportaget i

fredagens tidning.

Mer läsning

Annons