Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedre Dalälvens biosfärområde invigt

På fredagen invigdes det nya biosfärsområdet Älvlandskapet Nedre Dalälven, Sveriges tredje biosfärområde av hittills fyra områden som har utnämnts till biosfärområden av FN-organet Unesco, Uneted Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.

Annons
Numera ett biosfärområde.

Många välkomsttal hölls och musikkåren Byblåset underhöll. NeDas VD Kalle Hedin och riksdagsman Anders W Jonsson, C, från Hedesunda hörde till dem som talade några ord om det tioåriga arbetet som ligger bakom utnämningen.

Tre av fyra berörda landshövdingar lyckönskade också, men Dalarnas landshövding Maria Norrfalk befann sig på annan ort, nämligen i Umeå, där hon deltog i Future Forests exkursion.

Hon hade i stället skickat Stig-Åke Svensson, chef för naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Falun..

Landshövdingarna planterade också en ek, för dagen bara ett par meter hög, vid älvens strand, som förhoppningsvis ska växa sig hög och stark och symbolisera älvens och bygdens starka utvecklingspotential och framtidstro.

Det finns omkring 600 biosfärområden i världen, naturområden som anses som särskilt värdefulla att bevara, ungefär som världsarv men i naturvårdshänseende, och dit hör nu också nedre Dalälven, med sin unika natur och särpräglade fauna, som bland annat omfattar alla hackspettsarter i Sverige och många ugglor, havsörn och fiskgjuse.

Det är områden i fyra län, Uppsala, Gävleborg, Dalarna och Västmanland, och nio kommuner, Avesta, Gävle, Heby, Hedemora, Sala, Sandviken, Säter, Tierp och Älvkarleby, som ingår i nedre Dalälven och det nya biosfärsområdet.

Det är ett område med särpräglad natur, flora och fauna, och där man nu kan göra stora insatser för att bevara och utveckla samhället, både ur naturvårdande och en ekonomiskt hållbar synvinkel.

Mer läsning

Annons