Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskola lockar elever och lärare

Utomhuspedagogiken är omtyckt av både barn och vuxna i Lunds skola. Nu ansöker kommunen om att göra skolan till en naturskola.

Annons
UTEKLASSRUM. Här på stubbarna har klass 4-5 sitt uteklassrum. Klasslärare Maja Åberg tycker att både elever och föräldrar är mycket positiva till utomhuspedagogiken i Lunds skola.

I tio år har personalen på Lunds och Nordanö skolor arbetat med utomhuspedagogik.

Skolan har friluftsprofil och eleverna går från förskolan till årskurs sex med vana vid inlärning även utanför klassrummet.

Nu har Bildningsstytrelsen tagit ett steg längre och ansökt om att Avestas skolor ska få bli naturskolor och medlem i Naturskoleföreningen.

Ett 100-tal skolor i Sverige är godkända naturskolor. Deras undervisning baseras på friluftsliv, rörelse, hållbar utveckling, naturkänsla och miljöperspektiv.

Förra veckan var politiker och tjänstemän i bildningsförvaltningen. på besök i Lunds skola.

Där fick de fick lunch i ett av uteklassrummen, och efteråt blev det lekar för alla.

–Vi sköter kycklingwoken. Oj, nu bränner det, vi måste röra! säger Maja Spennare och Nora Jacobsson.

–Vi lagar mat utomhus minst en gång i månaden. Vi eldar och har vedkunskap, berättar de.

–Varje tisdag är vi ute hela dagen. Vi har samling ute varje morgon och har lektioner ute i de flesta ämnen.

Fryser ni inte på vintern?

–Nej, det är jättemysigt! Det gäller att ha bra kläder, då klarar man sig.

–Det är faktiskt mysigare ute när det är kallt, alla kurar ihop sig vid elden, säger Maja Spennare.

–Vi lär oss allt, från fåglar till milöjöfrågor. Nästa steg är väl att lära sig varenda stenart, säger Tim Abrahamsson med ett leende.

–När man är utomhus är man mer med andra som man inte brukar vara med, säger Emma Forslund.

Lunds skola är liten med bara 46 elever. Utomhuspedagogiken stärker gemenskapen och gör inlärningen roligare.

– Vi märker att även inlärningen inomhus förbättras när barnen varit ute. De blir aktiva och engagerade. Alla elever blomstar, säger Maja Åberg, lärare i klass 4-5.

Lunds skola har också deltagit i energiutmaningen, ett projekt för att väva in naturvetenskap och teknik i undervisningen.

Eleverna har jobbat med vindkraft, byggt bilar av mjölkartonger drivna med solceller, lärt sig hur man får värmeenergi av rörelseenergi och haft ett fårprojekt från lamning till klippning.

–Vi hade en strömlös dag också för att se hur det påverkar oss, men för vår skola var det ingen stor sak eftersom vi är vana vid att laga mat på stormkök, berättade Maja Åberg för politikerna.

–Att bli naturskola innebär lite förpliktelser för kommunen, förklarar Mikael Westberg(S), ordförande i Bildningsstyrelsen.

– Lunds skola blir en skola som de andra skolorna ska kunna få utbildning och lärdom av, för att kunna bedriva samma pedagogik på sin egen skola. Vi hoppas att vi kan bli naturskola nästa år.

Eleverna och de vuxna i bildningsförvaltningen delades in i lag, och lekte en lek med miljökoppling  i trädgården nedanför matsalen.
Eleverna var kockar och bjöd politiker och tjänstemän på lunch.

Mer läsning

Annons