Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa år byggs ny bro i Brogård

Bron i Brogård, mellan Nordanö och Krylbo, byggs om nästa år. Den har vid besiktningar visat sig ha stora brister.

Annons
Ny bro på gång. Bron över Dalälven vid Brogård byggs om 2013.

Nästa år kommer kommunen att satsa på att bygga om bron över Dalälven i Brogård. Brobygget, som kostar 20-25 miljoner kronor eller något mer, har skjutits på i flera år.

Men bron är i dåligt skick och maxvikten för tung trafik över bron är satt till 3,5 ton. Det finns stort behov av att kunna tillåta tyngre fordon.

Redan för tio år sedan gjorde kommunens tekniska kontor mätningar av trafiken över bron, och man uppskattade redan då att cirka 50 bilar med mer än 3,5 ton i lasten passerade varje dygn. Det medför att bron hotas ytterligare av det kraftiga slitage som blir följden.

Enligt den förstudie som redan har gjorts kom man fram till fem olika alternativ för bron, varav det mest radikala var att riva bron eller något mildare att enbart tillåta gång- och cykeltrafik.

Om man i stället väljer att förstärka bron och också i framtiden tillåta biltrafik över den så skulle det inte vara helt omöjligt att tillåta tio ton i framtiden och trafik åt båda hållen.

Kanske väljer man ändå att inte bygga en särskilt gång- och cykelbana utan att låta den trafiken samsas med den övriga trafiken.

En gammal beräkning har visat på att nästan 2 200 fordon passerar över bron varje dygn.

Annons