Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära rekord med plus 33 miljoner

Kommunens ekonomi går inte bara bra. Den går bättre än bäst.

Annons
i medvind. I måndags blåste det starka vindar över stadshuset. Medvind råder också i kommunens eko- nomi. Den nådde ett överskott på 33 miljoner kronor, trots att 97 personer flyttade från Avesta.

Resultatet når 33,276 miljoner kronor plus i kommunens bokslut.

Flera poster bidrar till det: ökade skatteintäkter och överskott i verksamheterna, närmare bestämt 10,5 miljoner kronor.

Kommunalrådet Lars Isacsson (S) var nöjd med bokslutet när det presenterades i måndags när kommunstyrelsens arbetsutskott hade sitt möte.

– Det visar att vi har koll på ekonomin, säger han.

Särskilt nöjd var han över att omsorgsstyrelsen når ett plusresultat, föralldel på bara några tusen kronor.

– Det har aldrig tidigare skett. Personalen har gjort ett jättebra jobb, säger han.

Han och vice ordförande Susanne Berger (S) var mycket nöjda med att plusresultatet når över den nivå på 20 miljoner som kommunen är ålagd att ha i överskot.

Lars Isacsson ser fram emot det lagförslag som nu är ute på remiss. Där finns förslag på att kommuner ska kunna spara sina överskott i goda tider för att användas under kristider.

– Man skulle slippa panikåtgärder i dåliga tider. Den offentliga sektorn skulle då kunna satsa i stället, säger Lars Isacsson.

De 33 miljoner kronorna i överskott slås bara av år 2006 då Ulf Berg (M) var kommunalråd och ledde kommunens politiska majoritet tillsammans med Centerpartiet, Axel Ingmars lista, Folkpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

- Härligt, grattis Avesta, säger Ulf Berg.

Han  letar upp räkenskaperna för 2006, alltså det sista året för ”hans” majoritetsstyre. Det året blev överskottet 33, 986 miljoner kronor. Det är alltså en bit bättre än förra årets överskott på  33, 276 miljoner kronor.

Läs mer i onsdagens AT.

Annons