Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggplågan väntas inom några veckor

Det höga vattenståndet har resulterat i goda förutsättningar för stickmyggan. Dessutom finns det inte mer pengar till bekämpning.

Annons
Myggrisk. Än så länge är det inte mycket mygg vid Jäders holmar. Men inom en till två veckor väntas kläckning av ett stort antal mygglarver. Chris Greiborn, här med barnbarnet Elias Stenström, som har sommarstuga på holmarna är orolig för mygginvasionen.

Den stora mängden regn som gjort att vattenståndet i älven just nu är högre än vanligt gör att en mygginvasion snart kan vara här.

– Mängden mygglarver har varit hög vid våra kontroller. Älven har också varit väldigt hög och då blir mygglarverna fler, säger Martina Schäfer, myggforskare som arbetar med bekämpningen av stickmyggor kring nedre Dalälven.

Hon tror att myggorna kommer att kläckas inom en till två veckor.

Nedre Dalälvens utvecklingsaktiebolag (NEDAB), som bedriver bekämpningen har dessutom inte haft råd att fullfölja spridningen av giftet BTI som dödar mygglarverna innan de hinner bli flygfärdiga. De aktuella områdena i Avesta besprutades som planerat i maj, men nu i juli prioriterades andra områden. NEDAB hade beräknat att 3 700 hektar hade behövt besprutas, men bara 1 450 har det funnits pengar till.

– Vi var tvungna att prioritera och då blev det runt Färnebofjärden där det är som mest, säger hon.

Boende och sommarstugeägare på Jäders holmar vittnar om somrar med extremt mycket myggor, till exempel när vattennivåerna har varit höga.

– Det går inte att bara sluta med detta. Det blir ett elände, säger Per Gunnarsson, åretruntboende på Jäders holmar och ordförande i stugföreningen.

Chris Greiborn har

spenderat somrarna i sommarstugan på Jäders holmar i flera år. Hon berättar att myggen har blivit aggressivare de senaste åren.

– Man blir orolig när det har varit så högt vatten, säger hon.

Bekämpningen av stickmygg har pågått i tio år med BTI, som är ett biologiskt bekämpningsmedel som bara ska vara skadligt för just mygglarverna. Enligt Naturvårdsverket är det dock fortfarande osäkert vilka effekter spridningen av bekämpningsmedlet har. Därför är det nu ett regeringsbeslut som krävs varje gång tillstånd för spridning söks.

– Det är inte kul med besprutning, men det måste vara balans, säger Chris Greiborn.

Hon har dessutom märkt att andra insatser ger resultat.

– När vattenmängderna reglerades märktes en skillnad och det blev mindre mygg, säger hon.

Mer läsning

Annons