Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moa och Konnsjöpar får kulturpriserna

Moa Hedström Waldén är årets kulturstipendiat i Avesta. Margareta Söderberg och Claes von Rettig får utmärkelsen Årets Fridolin 2012.

Annons
Årets Fridolinpristagare. Margareta Söderberg och Claes von Rettig i Konnsjögården där de varje sommar arrrangerar Vildrosfestivalen.

En enhällig bildningsstyrelse har utsett de tre kända kulturpersonerna till årets mottagare av Fridolinpriset och kulturstipendiet.

Margareta Söderberg och Claes von Rettig har i mer än 25 år drivit Konnsjögården utanför Horndal som en mötesplats för världsmusik, lyrik, rytm, dans, folkkonst och demokratisträvanden.

I motiveringen står bland annat: ”Med kraft och klang från sina egna konstnärliga uttryck i sång, bild, poesi och prosa trotsar de rädslor, omöjligheter och avstånd”.

”Margareta Söderberg och Claes von Rettig är ett oskiljaktigt konstnärspar som med osannolika kulturinitiativ har placerat Avesta på helt nya kartor. Deras egna unika verk inom musik, bildkonst och litteratur, deras kulturgård vid Konnsjön, deras tidskrift och kulturpris Vildrosen och den mångskiftande Vildrosfestivalen med konserter, teater, dans, pedagogiska workshops och samhällsseminarier, är kulturföreteelser som skakar om och väcker respekt.”

Margareta Söderberg, 75 år, är vissångerska och bildkonstnär, utbildad på Konstfack och med flera uppskattade utställningar.

Claes von Rettig, 81, är författare, dramatiker, regissör och teaterkritiker. Han skriver poesi, prosa, och pjäser, bland annat Bergslagskantaten och Ljuset föds ur mörkret.

Kulturstipendiaten Moa Hedström Waldén, 29 år, är född och uppvuxen i Avesta. ”En ung, välutbildad och lovande manusförfattare och filmare”, står det i motiveringen.

Moas filmintresse väcktes under skolåren, då hon var engagerad i Dalarnas Videofilmfestival. Genom medie- och teaterstudier har hon utvecklat egna kunskaper om filmskapande. I fjol var hon en av fyra som utsågs till Upcoming i Film i Dalarnas program för talangfulla filmare.

I sommar visas Moas kortfilm Hänggubbe vid två filmfestivaler i Tyskland och Borlänge. Avesta kommun vill med sitt kulturstipendium stimulera till nya framgångar.

Mer läsning

Annons